Ministras Saidas Aidi sakė, kad tarp žuvusiųjų buvo penki tunisiečiai, įskaitant du užpuolikus. Jis pridūrė, kad pareigūnai ieško dar 2–3 tikėtinų jų bendrininkų, taip pat sakė, kad keli žuvusieji nebuvo pasiėmę asmens dokumentų.

Charles'o Nicolle'oligoninės, į kuria buvo atvežti dauguma žuvusiųjų, pareigūnas Moncefas Hamdounas  sakė, kad septynios aukos kol kas neatpažintos.

Tuo tarpu Ispanijos užsienio reikalų ministras sakė Valensijoje, kad du ispanai turistai buvo rasti nenukentėję po to, kai visą naktį praleido pasislėpę muziejuje po trečiadienį įvykdytos atakos.
Tuos ispanus vienas muziejaus darbuotojas paslėpė viename kabinete per keturias valandas trukusį užpuolikų, vilkėjusių karines uniformas, siautėjimą.

Tie trys žmonės ketvirtadienį buvo išvežti į ligoninę patikrinti jų sveikatos po šio sukrėtimo, vienas civilinės saugos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP prie muziejaus.

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe ketvirtadienį pranešė, kad trys Japonijos piliečiai žuvo per išpuolį Tunise, kai ginkluoti užpuolikai atakavo nacionalinį muziejų.

Premjeras nurodė, jog anksčiau skelbti pranešimai, kad per šį kruviną išpuolį žuvo penki japonai, buvo klaidingi.

„Šiuo metu mes žinome, kad trys japonai žuvo ir trys buvo sužeisti“, - sakė Sh.Abe žurnalistams.

„Kad ir kokios būtų priežastys, terorizmas neatleistinas. Griežtai tai smerkiame“, - sakė premjeras ir pridūrė, kad Tokijas vis dar renka informaciją apie išpuolį.

Italijos užsienio reikalų ministerija informavo, kad per ataką muziejuje trys italai žuvo ir dar šeši buvo sužeisti. Ministerija nurodė susisiekusi su aukų artimaisiais.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Garcia- Margallo sakė, kad per išpuolį buvo nužudyti du Ispanijos piliečiai, tačiau nepatikslino, ar tarp sužeistųjų yra ispanų.

Pasak ministro, žuvę ispanai priklausė grupei turistų iš dviejų kruizinių laivų, susiruošusių į ekskursiją po sostinę Tunisą.

Viename laivų buvo 60 ispanų, kitame - 30.

Skelbiama, kad tarp aukų ir kolumbietė motina su savo vaiku, atvykę į šią šalį šeimos atostogų, pranešė Kolumbijos vyriausybė.

Kolumbijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad šeimos tėvas per išpuolį liko gyvas, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Tarp Bardo nacionaliniame muziejuje surengto išpuolio aukų taip pat buvo turistų iš Prancūzijos, Ispanijos, Japonijos, Australijos, Italijos ir Lenkijos. Taip pat žuvo du tunisiečiai.

16-osios aukos pilietybė nebuvo atskleista, o paskutinis nužudytasis dar neatpažintas.

Tarp aukų taip pat buvo vienas tunisietis autobuso vairuotojas ir policininkas.

Įžūli dieną surengta ataka sukėlė paniką netoliese esančiame parlamente ir pačiame Bardo nacionaliniame muziejuje, kuris pritraukia daug turistų, itin svarbių šalies ekonomikai.

Kariškių uniformas vilkintys užpuolikai pradėjo šaudyti į turistus, kai šie lipo iš autobuso, o vėliau persekiojo juos muziejuje, sakė Tuniso premjeras Habibas Essidas.

Policija nukovė du užpuolikus, tačiau dar ieškoma jų tikėtinų bendrininkų, nurodė premjeras.

Žada kovoti iki paskutinio atodūsio

Užpuolikų taikiniu tapo Bardo muziejus, garsėjantis romėnų mozaikomis, senovės meno kūrinių ir kitokių dirbinių kolekcijomis.

Tuniso prezidentas Beijas Caidas Essebsi, kuris sostinės ligoninėje aplankė kai kuriuos iš dešimčių žmonių, sužeistų per šią ataką, pasmerkė „šiurpų nusikaltimą“.

„Noriu, kad Tuniso žmonės suprastų, kad kariaujame su terorizmu ir kad tos barbariškos mažumos mūsų neįbaugina, – pabrėžė jis. – Negailestingai su jais kovosim iki savo paskutinio atodūsio.“

Vyriausybė paskelbė, kad per ataką buvo sužeisti 42 žmonės. Sveikatos apsaugos ministras Saidas Aidi nurodė, kad tars sužeistųjų esama Prancūzijos, Pietų Afrikos Respublikos, Lenkijos, Italijos ir Japonijos piliečių.

Ši ataka prieš užsieniečius tikriausiai yra didžiausia Tunise nuo 2002 metų, kai tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ mirtininkui susisprogdinus vienoje sinagogoje Džerbos saloje žuvo 14 vokiečių, du prancūzai ir penki tunisiečiai.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Mohamedas Ali Aroui  sakė žurnalistams, kad „du ar daugiau teroristų, ginkluotų Kalašnikovo automatais“, atakavo muziejų, kuriame buvo apie 100 turistų.

„Kovos su terorizmu daliniai“ įžengė į muziejų ir, praėjus keturioms valandoms nuo incidento pradžios, paskelbė, kad „operacija baigta“.

H.Essidas sakė, kad „yra tikimybė, nors tai dar neaišku, jog (tie du ginkluoti užpuolikai) galėjo turėti pagalbininkų. Šiuo metu vykdome didelio masto paieškų operacijas, siekdami nustatyti du arba tris teroristus, kurie galbūt dalyvavo šioje operacijoje“.

Kilo didžiulė panika

Muziejaus darbuotoja Dhouha Belhaj Alaya sakė apie vidurdienį išgirdusi „smarkų šaudymą“.

„Mano bendradarbiai šaukė: „Bėk! Bėk! Šaudo!“ – ji pasakojo naujienų agentūrai AFP. – Pabėgome per galines duris su bendradarbiais ir dalimi turistų.“

Viena prancūzė turistė, vardu Fabienne, prisiminė kaip ji su kitais pasislėpė vienoje muziejaus galerijoje kartu su savo gidu.

„Nieko nematėme, bet jų (užpuolikų) tikriausiai buvo daug. Bijojom, kad bet kurią akimirką jie gali ateiti mūsų išžudyti“, – moteris sakė Prancūzijos televizijai BFM.

Prasidėjus tai atakai, darbas parlamente buvo sustabdytas.

Islamistė įstatymų leidėja Monia Brahim  sakė, kad pasigirdus pirmiesiems šūviams, komitetai nutraukė posėdžius, o parlamentarams buvo liepta susirinkti pagrindinėje salėje.

„Kilo didžiulė panika“, – kita įstatymų leidėja Sayida Ounissi  rašė „Twitter“, pridūrusi, kad tuo metu buvo svarstomas kovos su terorizmu įstatymo projektas.

Išpuolio metu Tuniso sostinės uoste stovėjo daugiau negu 3,1 tūkst. keleivių gabenantis kruizinis laivas „Costa Fascinosa“, o kai kurie turistai buvo išlipę į krantą bei planavo aplankyti tą muziejų, pranešė kruizinių kelionių bendrovė.

Tame pranešime nenurodoma, ar laivo keleivių buvo muziejuje per ataką.

Vienas užpuolikas buvo žinomas žvalgybai

Tuniso premjeras nurodė, kad vienas iš dviejų užpuolikų, nužudžiusių 18 užsieniečių turistų ir du tunisiečius per ataką Bardo nacionaliniame muziejuje, buvo žinomas žvalgybos tarnyboms, tačiau nenustatyta jokių aiškių ryšių su kuria nors konkrečia teroristų grupuote.

Ketvirtadienį duodamas interviu radijui RTL, premjeras Habibas Essi sakė, kad Tunisas bendradarbiauja su kitomis šalimis, rinkdamas informaciją apie užpuolikus, kurie buvo įvardyti kaip Yassine'as Laabidi ir Hatemas Khachnaoui. Pasak jo, Y.Laabidi buvo patekęs į žvalgybos akiratį, nors ir ne dėl „kokių nors ypatingų“ veiksmų.

Tuo tarpu su kruiziniai laivai, kurių keleivių buvo tarp muziejuje įvykdyto išpuolio aukų, paliko Tuniso uostą.

Bendrovė „MSC Cruises“ nurodė, kad buvo nužudyti devyni keleiviai, plaukę keltu „Splendida“, dar 12 buvo sužeisti, o šešių likimas nežinomas.

Kitas laivas – „Costa Fascinosa“ – nurodė, kad 13 jo keleivių nebuvo grįžę, kai laineris išplaukė iš uosto praeitą naktį.