Sidnėjaus katalikų arkivyskupas Anthony Fisheris antradienio popietę Sidnėjaus Šv. Marijos katedroje aukojo gedulingas mišias už žuvusiuosius – 34 metų Tori Johnsoną ir 38 metų Katriną Dawson. Jie žuvo kartu su Manu Haronu Monisu – ginkluotu vyru, kuris pirmadienį centriniame Sidnėjaus rajone užgrobė kavinę „Lindt Chocolate Café“, rašo nbcnews.com.

Kiti įkaitai pasakojo, kad T. Johnsonas sučiupo M. H. Moniso šautuvą, kuris iššovė ir privertė policiją pradėti reidą. Įkaitų drama buvo nutraukta antradienį maždaug 2 val. 20 min. vietos laiku. A. Fisheris maždaug 2 tūkst. į pamaldas susirinkusių žmonių sakė, kad T. Johnsonas yra didvyris. Nors jo veiksmai baigėsi jo paties žūtimi, jie leido „išlaisvinti daugumą likusių įkaitų“.

A.Fisheris taip pat rėmėsi pranešimais, kad K. Dawson prieš savo žūtį uždengė nėščią bičiulę. „Šie didvyriai ryžosi paaukoti savo pačių gyvybes, kad galėtų gyventi kiti. Taip jie pakartojo Kristaus, sakiusio, kad nėra didesnės meilės, negu paaukoti savo gyvybę už kitus, auką“, - teigė arkivyskupas.

Naujojo Pietų Velso advokatų asociacijos prezidentė Jane Needham patvirtino, kad per įkaitų dramą žuvo K. Dawson, kurią ji savo pranešime spaudai pavadino viena „geriausių ir ryškiausių savo barisčių“. Australijoje baristais vadinami aukštesnio rango advokatai, ginantys savo klientus teismuose. Jie skiriasi nuo žemesnio rango advokatų, kurie dirba su klientais, tirdami bylas ir ruošdami dokumentus teismui.

J. Needham teigė, kad „kolegos ir draugai be galo ilgėsis K. Dawson Naujojo Pietų Velso advokatūroje“.

„Ji buvo atsidavusi trijų vaikų motina ir vertinama advokatų bendruomenės narė“, - sakė J. Needham.

Šveicarų saldumynų gamintoja „Lindt & Sprüngli AG“, kuriai priklauso minėta kavinė, taip pat patvirtino, kad žuvo jų darbuotojas, dirbęs kavinėje dvejus metus. Įmonė jį pavadino „didžiu bendrovės ir kavinės, kuriai vadovavo ir kuria aistringai rūpinosi, ambasadoriumi“.

„Lindt Australia“ direktorius Steve Loane`as T. Johnsoną vadino „perfekcionistu“ ir „tikrai svarbia vadovavimo komandos Australijoje dalimi“.

„Jo netektis yra absoliučiai tragiška“, - teigė S. Loane`as.

Sidnėjaus kavinę užgrobęs užpuolikas buvo psichiškai nestabilus ekstremizmo apologetas

Irane gimęs užpuolikas, užviręs įkaitų dramą vienoje Sidnėjaus kavinėje, buvo ekstremizmo apologetas ir psichiškai nestabilus asmuo, antradienį pareiškė Australijos premjeras Tony Abbottas, sakydamas, kad ta apsiaustis buvo „susidūrimas su terorizmu“.

„Jis seniai buvo susijęs su smurtiniais nusikaltimais, mėgavosi ekstremizmu ir buvo psichiškai nestabilus“, – aiškino T.Abbottas.

„Vystantis apsiausčiai ... jis siekė pridengti savo veiksmus ISIL mirties kulto simbolizmo skraiste“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Tas 50-metis, žiniasklaidos įvardytas kaip Manas Haronas Monisas, pirmadienį paėmė įkaitais 17 žmonių kavinėje „Lindt“ Sidnėjaus centre.

Jis buvo nukautas per specialiųjų policijos pajėgų šturmą anksti antradienį. Per tą incidentą taip pat žuvo du įkaitai.

T.Abbottas sakė, kad užpuolikas buvo gerai žinomas Australijos specialiosioms tarnyboms.

„Žinome, kad jis siuntinėjo įžeidžiamus laiškus Afganistane žuvusių Australijos karių šeimoms ir buvo pripažintas kaltu dėl su tuo susijusių nusikaltimų, – pažymėjo premjeras. – Taip pat žinome, kad jis skelbė internete vaizdžią ekstremistinę medžiagą. Tragiška, (tačiau) mūsų bendruomenėje esama žmonių, pasiruošusių imtis politiškai motyvuoto smurto.“

T.Abbottas gyrė policiją dėl pasirinktos taktikos, sakydamas, kad australai „turėtų būti iš naujo padrąsinti dėl to, kaip mūsų teisėsauga ir saugumo agentūros reagavo į šį susidūrimą su terorizmu“.

„Trumpai tariant, esama pamokų, kurias reikia išmokti, ir mes nuodugniai išnagrinėsime šį incidentą, kad nuspręstume, ko iš to galima pasimokyti“, – aiškino premjeras, pridūręs, kad „reikės laiko tiksliai išsiaiškinti, kas nutiko Martin Pleiso (bulvare) ir kodėl“.