E. Macronas pareiškime sako, kad „su susirūpinimu atkreipė dėmesį“ į šio limito viršijimą, ir ragina Iraną „tuojau pat panaikinti šį viršijimą ir susilaikyti nuo bet kokių kitų priemonių, kuriomis būtų pakirsti šalies įsipareigojimai“ dėl branduolinės programos.

Pasak Prancūzijos lyderio, jis artimiausiomis dienomis toliau sieks Irano ir JAV priešpriešos sprendimo, pagal kurį Teheranas „visiškai gerbtų savo įsipareigojimus ir toliau turėtų naudos iš ekonominių (2015 metų) susitarimo privalumų“.

Pernai gegužę JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvedė savo šalį iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) ir sugrąžino skaudžias sankcijas Irano naftos eksportui, finansinėms operacijoms ir kitiems sektoriams.

Teheranas, kuris spaudė likusias JCPOA šalis gelbėti susitarimą, gegužės 8 dieną paskelbė nebesilaikysiantis apribojimų, taikomų jo prisodrinto urano ir sunkiojo vandens atsargoms.

Iranas grasino atsisakyti ir daugiau įsipareigojimų, jei likusios susitarimo šalys – Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Europos Sąjunga – nepadės apeiti JAV sankcijų, pirmiausia dėl naftos pardavimo.

Limito viršijimas laikomas spaudimu Europai gelbėti JCPOA.

„Iranas viršijo 300 kg limitą“, – pirmadienį pusiau valstybinei naujienų agentūrai ISNA sakė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

D. Trumpas savo ruožtu apkaltino Iraną „žaidžiant su ugnimi“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)