Teheranas šį žingsnį atliko Prancūzijai paleidus vieną iranietį, kuriam grėsė ekstradicija į Jungtines Valstijas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) „džiaugiasi galėdamas pranešti apie Roland'o Marchalio, kalinto Irane nuo 2019 metų birželio, paleidimą“, bet taip pat „ragina Irano valdžią nedelsiant paleisti [R. Marchalio ilgametę partnerę, turinčią šiizmo specialistę] Faridą Adelkhah (Faridą Adelchą)", nurodė Eliziejaus rūmai.

Prancūzija jau daug mėnesių reikalavo paleisti F. Adelkhah ir R. Marchalį, apkaltintus sąmokslu prieš Irano nacionalinį saugumą. Jų teismo procesas prasidėjo kovo pradžioje.

F. Adelkhah turi Irano ir Prancūzijos pilietybę, bet Teheranas dvigubos pilietybės nepripažįsta.

Iranas pastaraisiais mėnesiais įvykdė kelis apsikeitimus kaliniais su JAV, Australija ir Vokietija.

R. Marchalis vėliau šeštadienį turėtų būti atskraidintas į Prancūziją, nurodė E. Macrono kanceliarija.

Irano teisėtvarkos naujienų agentūra „Mizan Online“ pranešė, kad penktadienį Prancūzija paleido iranietį Jallalą Rohollahnejadą (Džalalą Roholahnedžadą). Irano valstybinė televizija vėliau pranešė, kad jis buvo įsodintas į lėktuvą, išskridusį į Teheraną.

J. Rohollahnejadas, „iranietis inžinierius, ilgiau kaip metus laikytas Prancūzijos kalėjimuose ir kaltintas Amerikos sankcijų Iranui apėjimu, šiandien buvo paleistas“, rašė „Mizan Online“.

Prancūzijos kasacinis teismas kovo 11-ąją patvirtino „prašymą išduoti Rohollahnejadą JAV, bet Prancūzijos vyriausybė jį paleido, pakeisdama šį sprendimą“, pridūrė agentūra.

„Atsižvelgusi į bendradarbiavimą [ir Irano] teisingumo sistemos ketinimą paleisti kalinamą prancūzą sušvelninant nuosprendį, Prancūzijos vyriausybė“ paleido iranietį inžiniečių „demonstruodama abipusį bendradarbiavimą“, sakoma pranešime.

Nuogąstavimai dėl koronaviruso

F. Adelkhah, antropologė ir šiitų tikėjimo ekspertė, yra kaltinama „propaganda prieš sistemą“ ir „susimokymu imtis veiksmų prieš nacionalinį saugumą“, sakė akademikės advokatas Saidas Dehghanas (Saidas Dehganas).

Jos kolega R. Marchalis, Rytų Afrikos specialistas, yra kaltinamas tais pačiais nusikaltimais, susijusiais su nacionaliniu saugumu, pridūrė teisininkas.

Paryžiuje įsikūrusi šių kalinių palaikymo grupė ir Prancūzijos užsienio reikalų ministerija reiškė nuogąstavimus dėl R. Marchalio ir F. Adelkhah likimo, jiems paskelbus 49 paras trukusį bado streiką. Tuo metu buvo paskelbta pranešimų, jog R. Marchalio sveikatos būklė blogėja.

Palaikymo grupė ne kartą sakė, kad abu kaliniai neįvykdė nusikaltimų, kuriais yra kaltinami.

Susirūpinimą dėl kalinių padėties sustiprino faktas, kad Irane sparčiai išplito naujasis koronavirusas. Pagal mirusiųjų žmonių, kuriems buvo nustatyta ši liga, oficialų skaičių Iranas atsilieka tik nuo Italijos ir Kinijos.

Kaip rodo šeštadienį paskelbti duomenys, šiitiškoje respublikoje koronaviruso epidemijos aukų skaičius per parą padidėjo 123 iki 1 556.

Kalinių paleidimai

Prieš Iranui penktadienį pradedant švęsti persų Naujuosius metus – Novrūzą – tarnybos paleido virtinę užsieniečių kalinių.

Ketvirtadienį buvo paleistas JAV karinių jūrų pajėgų veteranas Michaelas White'as (Maiklas Vaitas). Jis buvo perduotas Irano šiaurės rytiniame Mašhado mieste Šveicarijos, kuri šioje šalyje atstovauja JAV interesams, nes Teheranas ir Vašingtonas nepalaiko diplomatinių santykių, grupei. Tuomet amerikietis buvo išskraidintas į Teheraną, nurodė JAV Valstybės departamentas.

Iranas šią savaitę taip pat paleido dviem savaitėms Jungtinės Karalystės ir Irano pilietybę turinčią Nazanin Zaghari-Ratcliffe (Nazanin Zagari-Ratklif) – Britanijos ir Irano pilietybę turinčiai žiniasklaidos organizacijos „Thomson Reuters“ labdaros fondo darbuotojai.

Teheranas tebelaiko keletą kitų užsieniečių, įskaitant amerikietį verslininką Siamaką Namazi (Siamaką Namazį) bei jo tėvą Mohammadą Bagherą Namazi (Mohamadą Bagerą Namazį), taip pat aplinkosaugos specialistą Moradą Tahbazą.

Šiitiška respublika gruodį paleido kinų kilmės amerikietį mokslininką Xiyue Wangą (Sijuję Vangą), už šnipinėjimą nuteistą kalėti 10 metų. Jis buvo iškeistas į Jungtinėse Valstijose kalintą iranietį mokslininką Massoudą Soleimani (Masudą Soleimanį), įtartą sankcijų pažeidimu.

Teheranas sakė esantis atvirtas tolesniems apsikeitimams kaliniais.