Turėjo su IS ir „al Qaeda“ susijusių dokumentų

Prancūzijos policija įtariamo planavus išpuolį prieš bažnyčias Prancūzijoje alžyriečio namuose rasta arabų kalba dokumentų, kuriuose minima grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) ir „al Qaeda“, pranešė trečiadienį Paryžiaus prokuroras Francois Molins.

Jis dar nurodė, kad tyrėjai rado ir įrodymų 24-erių metų informacinių technologijų studento Sido Ahmedo Ghlamo kompiuteryje, kad jis palaikė ryšį su vienu vyriškiu Sirijoje; pastarasis „aiškiai liepė jam taikytis į bažnyčią“.

Taip pat nurodoma, 24 metų suimtasis taip pat yra įtariamas nužudęs jauną moterį prie Prancūzijos sostinės.

Ministras žurnalistams sakė, jog sekmadienį sulaikytas kompiuterijos studentas, esąs žinomas saugumo tarnyboms, į kurių akiratį jis praėjusiais metais pateko dėl ketinimų vykti į Siriją ir kovoti džihadistų gretose, taip pat dėl „kelių karo ginklų, rankinių ginklų, amunicijos, neperšaunamų liemenių ir kompiuterinės įrangos arsenalo“ sukaupimo.

Vienas prancūzų saugumo pareigūnas sakė, kad įtariamasis – kelerius metus Prancūzijoje išgyvenęs alžyrietis – buvo suimtas po to, kai veikiausiai netyčia pašovė save ir iškvietė greitosios pagalbos ekipažą.

Atvykusi į incidento vietą policija išvydo kraujo klaną ir kraujo pėdsakais atsekė iki įtariamojo automobilio, kuriame buvo prikrauta ginklų.

Pareigūnai automobilyje taip pat aptiko užrašų su nurodytais galimais taikiniais.

Be to, vyro bute, esančiame pietryčių Paryžiuje, buvo rasta daugiau ginklų.

Jo bute taip pat buvo rasta įrodymų, kad jis yra susijęs su islamistais, tačiau tiesioginių įkalčių, kad jis tiesiogiai priklauso kokiai nors organizuotai grupei nebuvo aptikta.

Kuo yra grindžiamos suimtojo sąsajos su nužudyta 32 metų motina Aurelie Chatelain ministras nedetalizavo.

Šokėjos, į kurią buvo šauta tris kartus, kūnas buvo aptiktas sekmadienį rytą jos automobilyje Vilžiuife, esančiame netoli Paryžiaus.

Vienas saugumo pareigūnas nurodė, kad A.Chatelain, kuri į sostinę iš šiaurinės Prancūzijos atvyko dėl pilateso makštos kursų, buvo nužudyta atsitiktinai.

Šeštadienio vakarą savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje moteris dar rašė esanti labai laiminga, kad gali būti Paryžiuje, o po devynių valandų jos lavoną aptiko praeiviai, pamatę iš automobilio virstančius dūmus, kurie ėmė kilti perkaitus nešiojamajam kompiuteriui.

Naujas incidentas vėl sukels nerimą Prancūzijoje, kuri vis dar nėra atsigavusi nuo sausio 7-9 dienos išpuolių prieš satyrinį žurnalą „Charlie Hebdo“ ir košerinio maisto parduotuvę, per kuriuos žuvo 20 žmonių, įskaitant tris užpuolikus.

Džihadistų sąmokslu ketinta smogti „krikščionims, Prancūzijos katalikams“

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas trečiadienį pareiškė, kad žlugusiu džihadistų sąmokslu prieš bažnyčią taikytasi į „krikščionis, Prancūzijos katalikus“.

„Taikytis į bažnyčią reiškia taikytis į Prancūzijos simbolį, pačią Prancūzijos esmę“, – pasakė M.Valls, aplankęs dvi bažnyčias Vilžiuife netoli Paryžiaus; kaip tik čia, regis, džihadistai ir ketino surengti išpuolį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją