Prokuroras Francois Molins žiniasklaidai sakė žuvusiųjų yra bent 120.

„The guardian“ nurodo, kad sužeista gali būti 200 žmonių. Pranešama, kad apie 80 jų nukentėjo rimtai.

CNN tikina, kad žuvo 153 žmonės.

CNN žurnalistas, esantis vienoje iš vietų, kur buvo įvykdyta ataka, teigė, kad aplink save mato įsibaiminusius žmones, daugybę policijos pareigūnų.

Skelbiama, kad Paryžiuje ir didžiausiuose priemiesčius mobilizuota 1500 karių. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as kruvinus išpuolius apibūdino kaip košmarą. Savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje jis rašė: „Susidūrę su terorizimu mes esame tauta, kuri žino, kaip save apginti, kaip mobilizuoti savo pajėgas ir dar kartą – supranta, kaip nugalėti teroristus“.

Kol kas aiškinamasi, kas kaltas dėl atakų. Šeštadienio rytą prancūzų žiniasklaidos šaltiniai pranešė, kad 8 teroristai žuvo vykdydami išpuolius. 7 jų, teigiama, detonavę mirtininkų diržus, vienas – nuo policijos pareigūno kulkos. Tą patvirtino Paryžiaus prokuratūros atstovas.


DELFI primena, kad penktadienio vakarą Paryžiuje įvyko mažiausiai šešios teroristinės atakos: žudynes trijuose restoranuose, keletą sprogimų šalia Prancūzijos nacionalinio stadiono, kur tuo metu vyko futbolo rungtynės tarp prancūzų ir vokiečių, kurias stebėjo ir Prancūzijos lyderis F. Hollande'as, šaudynes „Bataclan“ koncertų salėje, kur vėliau vystėsi įkaitų drama.

Skelbiama nepaprastoji padėtis

Skelbiama informacija, kad šeštadienį Paryžiuje uždaromos visos mokyklos, universitetai, bibliotekos, sporto salės, muziejai, turgūs, didesni prekybos centrai, atšaukiami bet kokie masiniai renginiai.

Policijos pareigūnai praneša nuolat sulaukiantys išsigandusių žmonių skambučių, situacija įtempta ir ligoninėse.

Šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Iš dalies ribojamas judėjimas iš ir į Paryžių

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as anksčiau teigė, kad Prancūzija uždarys savo sienas. Ką tai reiškia, įvardija BBC.

Prancūzijos oro uostai lieka atviri – skrydžiai vyksta ir į bei iš Paryžiaus. Tačiau kai kurios oro linijos, pavyzdžiui, „American Airlines“ pranešė planuojančios atidėti skrydžius į Prancūzijos sostinę.

Savo ruožtu Prancūzijos užsienio reikalų ministerija išsakė pageidavimą, kad oro erdvė išliktų atvira, tačiau perspėjo, kad daugiau dėmesio bus skiriama saugumui.

Geležinkelio linija iš ir į Paryžių taip pat veikia kaip įprasta. Tačiau, pavyzdžiui „Eurostar“ nurodė, kad jei keleiviai nenorės keliauti maršrutu Jungtinė Karalystė – Prancūzija, gali pasikeisti bilietus.

Skelbiama, kad uždaromos kai kurios Prancūzijos metro linijos.

„Šįkart tai reiškia karą“

„Šįkart tai reiškia karą“, – paskelbė dienraštis „Le Parisien“, Prancūzijos žiniasklaidai su siaubu, bet taip pat ryžtingai reaguojant į penktadienio vakarą sostinėje prasidėjusią pražūtingų išpuolių virtinę, nusinešusią bent 120 žmonių gyvybių.

Centro dešiniosios pakraipos dienraštis „Le Figaro“ laikėsi panašios pozicijos, skelbdamas apie „karą Paryžiaus centre“ po keliose Prancūzijos sostinės vietose įvykusių šaudynių, sprogdinimų ir įkaitų dramos.

Daugelis laikraščių ragino laikytis vienybės šalyje, dar neatsigavusioje po sausį surengtų džihadistų išpuolių, nusinešusių 17 žmonių gyvybių.

„Vardan tikrųjų praėjusios dienos kankinių, nekaltų aukų ir Respublikos Prancūzija sugebės išlikti vieninga ir priešintis kartu“, – pabrėžė „Le Parisien“.

„Teroristų barbariškumas“ peržengė „istorinę ribą“, rašo kairiosios pakraipos dienraščio „Liberation“ vadovas, ragindamas Prancūziją išlikti ryžtingą.

„Neįmanoma nesusieti šių kruvinų įvykių su mūšiais, vykstančiais Artimuosiuose Rytuose. Prancūzija atlieka ten savo vaidmenį. Jis privalo tai tęsti net nemirktelėdama“, – laikraščio vedamajame pažymėjo vyriausiasis redaktorius Laurent'as Joffrinas.

Sporto dienraščio „L'Equipe“ naujausio numerio pirmasis puslapis buvo juodos spalvos su vienintele antrašte – „L'Horreur“.

Laikraščiai nedelsdami susiejo šiuos įvykius su sausį įvykdytomis atakomis prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ ir vieną žydų maisto parduotuvę, nusinešusiomis 17 žmonių gyvybių, kurios išprovokavo pasaulinę solidarumo bangą, kurios šūkiu tapo „Je suis Charlie“ (Aš esu „Charlie“).

„Mes esame „Charlie“. Mes esame Paryžius!“ – skelbė regioninis dienraštis „Republique des Pyrenees“.

Plinta palaikymo akcija

Užuojautą Prancūzijai reiškiantys internautai savo įrašus žymi bendra žyme #Prayforparis. Plinta ir specialiai dekoruotas „Peace“ ženklas, kurio viduryje – Eifelio bokštas.

Reiškiant pagarbą teroro aukoms buvo užgesintos Eifelio bokšto šviesos. Tuo metu dalis svarbiausių tam tikrų šalių pastatų žiebiasi balta, raudona ir mėlyna spalvomis.

Užuojautą Prancūzijos ir kitų šalių žmonėms dėl Paryžiuje įvykdytų teroro išpuolių pareiškė ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija šiuo metu neturi žinių, jog per teroro išpuolius Paryžiuje būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

„Kol kas oficialios informacijos neturime, bet sekame, žiūrime informaciją apie aukas. Kol kas šiam momentui neturime oficialios informacijos“, - BNS pranešė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Kęstutis Vaškelevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3139)