Kalifornijos apygardos prokuroras Mike'as Hestrinas vaizdžiai papasakojo, kokią fizinę ir emocinę prievartą patyrė tėvų namuose kalinti vaikai. Ketvirtadienį pateikti oficialūs kaltinimai porai, kuri namuose kalino ir beveik badu marino savo 13 vaikų, rašo CNN.

56 metų Davidas Turpinas ir 49 metų Louise Turpin oficialiai apkaltinti kankinę savo vaikus, teigia Riversaido apygardos prokuroras Mike‘as Hestrinas. D. Turpinui taip pat pateikti ir kaltinimai nederamu seksualiniu elgesiu su mažamečiais.

„Tai sunkus, tiek emocinis, tiek fizinis smurtas. Tai nederamas elgesys“, – argumentuoja prokuroras.

Turpinai visus kaltinimus neigia. Prieš teismą jie stos vasario 23 dieną. Jei bus pripažinti kaltais, jiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki 94 metų.

Dauguma iš 13 vaikų buvo labai prastai maitinami ir nusilpę. Dalis jų turi kognityvinių sutrikimų. Kalbant apie fizinį smurtą, tėvai, anot prokuroro, savo vaikus mušė, smaugė, dusino, ilgą laiką laikydavo surištus arba prirakintus.

Kaip pasakoja M. Hestrinas: „Bausmės trukdavo savaitėmis ar mėnesiais“.

Nors vaikai ir buvo maitinami pagal labai griežtą grafiką, pareigūnai nustatė, kad tinkamai valgė tik vienas vaikas, jam dveji. Dėl šios priežasties kaltinimai kankinus šį mažametį tėvams nepateikti.

Jau nekalbant apie prastos mitybos sukeltus negalavimus, pavyzdžiui, sunykusius raumenis, kelios poros atžalos turi ir rimtų kognityvinių sutrikimų bei kenčia nuo „neuropatijos“. Neuropatija – nervų sistemos pažeidimas, kurį sukelia intensyvus ilgalaikis fizinis smurtas.

Kalbėdamas apie prastą vaikų mitybą, M. Hestrinas paaiškino, kad, pavyzdžiui, dvylikos metų vaikas sveria tiek, kiek turėtų sverti septynmetis, o štai 29 metų poros dukros svoris – viso labo 38 kilogramai.

Tėvai pirkdavo maisto ir, kaip įtariama, leisdavo vaikams į jį pasižiūrėti, tačiau valgyti neduodavo. Pavyzdžiui, leisdavo varvinti seilę į pyragus, tačiau neleisdavo jų paskanauti. Vaikai rašė dienoraščius, juos pareigūnai konfiskavo kaip įrodymus.

Tyrėjai ir pareigūnai į amerikiečių namus atvyko, kaip teigia patys, kai septyniolikos metų mergina sekmadienio rytą išlipo pro langą ir paskambino pagalbos telefonu 911. Tai jai pavyko iš namų nugvelbus neaktyvių mobilųjį telefoną, kuris mėtėsi be priežiūros.

M. Hestrinas teigia, kad paauglė prie pabėgimo plano kartu su broliais ir seserimis dirbo gerus porą metų, mergina iš pradžių pabėgo su dar vienu vaiku, tačiau jis išsigando ir sugrįžo namo.
Kai atvyko policijos pareigūnai, prie lovų buvo prirakinti trys vaikai. Tėvai du iš jų atrišo.

Namai, į kuriuos atvyko pareigūnai, jiems pasirodė panašūs į landynę – ten buvo tamsu ir dvokė.

„Jeigu septyniolikmetė elgiasi kaip dešimties, ji rakinama prie lovos, praktiškai marinama badu, prieš ją smurtaujama, manau, kad tai kankinimas“, – teigia pareigūnas.

Aukoms buvo leidžiama kartą per metus nusiprausti po dušu, pasakoja prokuroras. Tėvai kalintiems ir kankintiems vaikams leisdavo nusiplauti rankas, tačiau, „jeigu pamatydavo, kad jie rankas plauna virš riešų, jie būdavo apkaltinami kvailiojantys su vandeniu“.

O kvailiojimas su vandeniu buvo vienas iš nusižengimų, už kuriuos Turpinų šeima savo vaikus žiauriai bausdavo – bausdavo grandinėmis prirakindami prie lovos.

Jeigu vaikai ir nebūdavo supančiojami grandinėmis, jie buvo užrakinami skirtinguose kambariuose. Juose nebuvo jokių žaislų, nors vėliau pareigūnai namuose per kratą ir rado daugybę net neišpakuotų žaislų.

Vienintelis dalykas, ką netrukdomi galėjo veikti vaikai, buvo rašyti dienoraštį.

Šeima neidavo miegoti iki 4 ar 5 valandos ryto, o vėliau kone visą dieną pramiegodavo.

Prabilo ir giminės

Ne vienus metus Elizabeth Flores maldaute maldavo suteikti progą susitikti su sūnėnais ir dukterėčiomis – bent per „Skype“ juos pamatyti. Tačiau jos sesers ir svainio, Louise ir Davido Turpinų, gyvenimo būdas buvo toks uždaras, kad net artimos savo giminaitės į namus jie nesikviesdavo, praneša CNN.

„Tai truko net 20 metų. Taip buvo ir tada, kai jie dar neturėjo vaikų, todėl nieko nenormalaus ir neįtariau“, – kalbėjo vaikus kalinusios L. Turpin sesuo E. Flores, sausio 17 d. dalyvaudama ABC kanalu transliuojamoje laidoje „Good Morning America“.

„Jei ryšys su jais būtų nutrūkęs, pavyzdžiui, prieš porą metų, gal ir būtume ką nors įtarę. Bet taip buvo ir tada, kai vaikų jie neturėjo. Jie buvo ypač uždaro būdo, beveik niekur nesisvečiuodavo“, – tramdydama ašaras sakė moteris.

E. Flores neslepia, kad svainis visada keldavo įtampą. Seniai, kai dar mokėsi koledže, ji keletą mėnesių gyveno Turpinų namuose. Tada pora turėjo gerokai mažiau vaikų. „Maniau, kad jie griežtoki, tačiau apie smurtą nė nepagalvojau“, – tikino E. Flores.

Vis dėlto vienas D. Turpino įprotis ne juokais kėlė nerimą. Nuogąstauti mergina pradėjo, kai svainis įniko stebėti, kaip ji prausiasi po dušu. „Kai nueidavau į vonią, jis atsekdavo iš paskos ir stebėdavo, kaip prausiuosi. Į tai tikriausiai nereikėjo žiūrėti rimtai – juk nei mane liesdavo, nei ką nors darydavo“, – pasakoja E. Flores.

Apie susidūrimus vonioje, šiaip ar taip, ji niekam neprasitardavo. „Buvau dar labai jauna. Bijojau. Gyvenau Teksase, kuriame nieko nepažinojau, – aiškino E. Flores. – Su manimi buvo elgiamasi kaip su vienu iš vaikų – man taip pat galiojo tam tikros taisyklės. Dabar, kai jau esu suaugusi, puikiai suprantu tai, ko tada neįtardavau.“

Šeimai didėjant, pasak E. Flores, jos sesuo nustojo bendrauti net su tėvu. Prieš keletą metų L. Turpin tėvas buvo mėginęs pasimatyti su dukters šeima – net buvo rezervavęs lėktuvo bilietą. „Jau turėjo bilietą. Norėjo ją nustebinti. Prieš tai visgi paskambino ir pranešė, kad atvyksta, tačiau ji liepė to nedaryti“, – pasakojo E. Flores.

Kita L. Turpin sesuo, Teresa Robinette, sako kartkartėmis susitikdavusi su trylikos atžalų motina. Retkarčiais matydavo ir vaikus. Ypač didelį nerimą vaikų kankinimu kaltinamos moters seseriai, kaip pati sakė, kėlė akivaizdžiai per mažas sūnėnų ir dukterėčių svoris.

„Nepraleisdavau progos užsiminti Louise, kad vaikai tiesiog perkarę, tačiau ji tik nusijuokdavo ir atsakydavo, kad Davidas taip pat aukštas ir išstypęs, tad vaikai greičiausiai bus atsigimę į jį“, – sakė T. Robinette.

„Mes lygiai taip pat pasipiktinę, sukrėsti, įniršę ir suglumę, kaip bet kuris kitas“, – sakė moteris. E. Flores patikino, kad aikštėn iškilusi tiesa ją tiesiog pribloškė, nors ji, kaip ir anksčiau, myli savo seserį.

Pareigūnai buvo šokiruoti

DELFI primena, kad Kalifornijoje areštuota pora, kurios namuose pareigūnai rado 13 dėl prastos mitybos nusilpusių brolių ir seserų, kurių vienas yra dvejų metų, o keli buvo tamsoje prirakinti prie lovų.

17-metei mergaitei sekmadienį pabėgus iš namo ir viduje rastu mobiliuoju telefonu paskambinus pagalbos numeriu, pareigūnai pirmadienį pranešė pradėję tyrimą dėl kankinimų ir paskyrė 9 mln. dolerių (7,3 mln. eurų) užstatą tėvams.

17-metė buvo tokia išsekusi, kad pareigūnai sakė iš pradžių pamanę, kad jai tik 10 metų. 13 brolių ir seserų, kurie buvo laikomi namuose Perise, amžius yra nuo dvejų iki 29 metų, sakoma Riversaido apygardos šerifo departamento pareiškime. Nukentėjusiųjų vardai nenurodomi.

Tolesnis tyrimas atskleidė, kad keli vaikai buvo tamsoje grandinėmis ir spynomis prirakinti prie lovų, dvokiančioje aplinkoje. Tėvai kol kas nesugebėjo nurodyti logiškos priežasties, kodėl jų vaikai buvo taip prirakinti, nurodoma policijos pareiškime.

„Pareigūnai name aptiko, kaip jie manė, 12 vaikų, bet buvo šokiruoti supratę, kad septyni jų iš tikrųjų yra suaugę žmonės, nuo 18 iki 29 metų. Aukos atrodė išsekusios dėl prastos mitybos ir labai purvinos“, – sakoma pareiškime. Šerifo įstaiga nurodė, kad „nukentėjusiesiems, pasakiusiems, kad badauja, buvo parūpinta maisto ir gėrimų“.

Tėvai, 57 metų Davidas Allenas Turpinas ir 49 metų Louise Anna Turpin, buvo apkaltinti kankinimu ir pavojaus vaikams sukėlimu. Vykdyti tyrimą padėjo Vaikų apsaugos tarnyba ir Suaugusiųjų apsaugos tarnyba. Remiantis „New York Times“ pranešimu, 2011 metais Turpinai pateikė pranešimą dėl nesugebėjimo išsilaikyti – patirto bankroto – ir pranešė teismui, kad turi jau 100–500 tūkst. JAV dolerių (81,5–407 tūkst. eurų) siekiančią skolą.

Davidas Turpinas tuo metu dirbo inžinieriumi įmonėje „Northrop Grumman“. Metinis jo uždarbis sudarė 140 tūkst. JAV dolerių (114 tūkst. eurų). Jo žmona buvo namų šeimininkė. Sutuoktinių advokatas Ivanas Trahanas patikino dienraštį „New York Times“, kad pats vaikų niekada nematė, nors pora apie juos dažnai ir su pasididžiavimu kalbėdavo.

„Prisimename juos kaip labai mielą porą“, – sakė I. Trahanas ir pridūrė, kad L. Turpin yra užsiminusi apie tai, jog šeima mėgo disneilendą ir dažnai ten lankydavosi. Sutuoktinių kaimynė Kimberly Milligan teigia Turpinų vaikus matydavusi ypač retai, be to, tie, kuriuos vis dėlto matė, atrodė labai išblyškę.

„Maniau, kad vaikai mokomi namie, – sakė K. Milligan laikraščio žurnalistams. – Kartais matai, kad kažkas negerai, tačiau tiesiog nenori blogai galvoti apie žmones.“ Kaimynystėje gyvenanti K. Milligan taip pat papasakojo, kaip sykį yra mačiusi kelis mažamečius, puošiančius Turpinų namą kalėdinėmis lemputėmis.

Moteris teigia, kad kai su jais pasisveikino, jie pažvelgė taip, tarsi norėtų tapti nematomi. Kitas kaimynas, Robertas Perkinsas, kalbėdamasi su „Associated Press“ žurnalistais papasakojo, kaip prieš keletą metų kartu su motina matė Turpinus statančius prakartėlę savo namo kieme. R. Perkinsas dar prisiminė, kaip pagyrė kaimynus už jų pastangas. „Tačiau jie nieko neatsakė“, – konstatavo vyras.