64 metų J. R. Mulino laimėjo vieno rato rinkimus, surinkęs daugiau nei trečdalį balsų, pranešė šios Centrinės Amerikos šalies rinkimų institucija. Kiek anksčiau jo varžovas Ricardo Lombana pripažino pralaimėjimą.

Rinkimai vyko šaliai prie ekonomiškai svarbaus Panamos kanalo grumiantis su giliai įsišaknijusia korupcija, didele sausra ir per džiungles į JAV traukiančių migrantų srautais. Prie daugelio balsavimo apylinkių susidarė eilės, 4,4 mln. gyventojų turinti šalis rinko naują prezidentą, parlamentą ir vietos valdžią. Teisę balsuoti turėjo 3 mln. Panamos gyventojų.

Apklausos rodė, kad dešiniojo sparno teisininkas J. R. Mulino gerokai lenkia kitus aštuonis kandidatus. Tačiau penktadienį jis buvo priverstas laukti paskutinės minutės teismo sprendimo, kol galiausiai jam buvo leista varžytis.

J. R. Mulino pakeitė buvusį prezidentą Ricardo Martinelli kaip dešiniosios partijos „Realizando Metas“ kandidatas, kai R. Martinelli pralaimėjo apeliaciją dėl apkaltinamojo nuosprendžio už pinigų plovimą. Iki buvusio lyderio diskvalifikacijos J. R. Mulino buvo R. Martinelli viceprezidentas, jo kandidatūra buvo užginčyta remiantis tuo, kad jis nelaimėjo pirminio balsavimo ir nepasirinko savo viceprezidento, kaip reikalauja įstatymai.

Aukščiausiasis Teismas atmetė skundą, R. Martinelli pasveikino šį sprendimą. Dauguma Panamos gyventojų, kaip rodo naujausia apklausa, įsitikinę, kad jis ir valdys iš užkulisių. R. Martinelli, gavęs prieglobstį Nikaragvos ambasadoje ir iš jos agitavęs už savo globotinį, ir toliau populiarus Panamoje.

Daugelis žmonių Panamoje ilgisi ekonominio klestėjimo laikų, kai 2009–2014 m. valdė R. Martinelli vyriausybė, o klestėjimą paskatino infrastruktūros projektai, įskaitant kanalo išplėtimo ir pirmosios Centrinėje Amerikoje metro linijos statybos. Apklausos parodė, kad daugumai rinkėjų labiausiai rūpi didelės gyvenimo išlaidos, galimybė gauti geriamąjį vandenį ir nusikalstamumas.

Svarbiausi kandidatai į prezidentus žadėjo tą patį: sukurti daug darbo vietų, skatinti ekonomiką ir įgyvendinti reformas, skirtas kovai su korupcija.

R. Martinelli vyriausybėje viešojo saugumo ministro pareigas ėjęs J. R. Mulino vadino baudžiamąją bylą prieš buvusį viršininką politiškai motyvuota ir dabar turės galią suteikti jam malonę. Panamos prezidentas eina pareigas tik vieną kadenciją.

Maždaug 45 proc. darbo vietų Panamoje yra neoficialioje rinkoje, nedarbas artėja prie 10 proc., yra didelė pajamų nelygybė. Tarptautinio Valiutos Fondo duomenimis, šalies bendrojo vidaus produkto augimas sulėtės nuo 7,3 proc. 2023 m. iki 2,5 proc. šiemet. Viena iš priežasčių yra dėl sausros ribojamas eismas Panamos kanalu, kuriam tenka 6 proc. pasaulio jūrų prekybos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją