„Per pastarąsias 28 dienas susikaupė aiškių įrodymų dėl Izraelio įvykdytų karo nusikaltimų, kurie prilygsta nusikaltimams žmoniškumui“, sakė R. al Malki žurnalistams.

Ministras pridūrė kartu su savo administracija dedąs pastangas, kad Palestina taptų šio teismo nare.

Jei palestiniečiam pavyktų toks žingsnis, tai Tarptautinis baudžiamasis teismas įgytų jurisdikciją tirti įtariamus nusikaltimus, įvykdytus Palestinos savivaldos teritorijose.

Tarptautinis baudžiamasis teismas, kuris prieš dešimtmetį buvo įkurtas tam, kad baudžiamąja tvarka persekiotų įtariamuosius karo nusikaltimais, yra paskutinės išeities teisinė institucija, nes teisę įsikišti turi tik tokiu atveju, kai įsitikinama, jog pati šalis nėra nusiteikusi ar nepajėgi atlikti savo pačios tyrimo.

Karo Gazoje tiesioginė žala siekia 4-6 mlrd. dolerių, sako palestiniečių viceministras

Mėnesį Gazos Ruože trukę susirėmimai tarp Izraelio ir judėjimo „Hamas“ kovotojų Palestinos savivaldai atsieis mažiausiai 4-6 mlrd. JAV dolerių, antradienį pareiškė ekonomikos viceministras Taysiras Amro.

Naujienų agentūrai AFP T.Amro sakė, kad šią sumą sudaro tik „tiesioginė žala“ Gazos ekonomikai, ir įspėjo, kad ji gali gerokai išaugti, kai bus įvertintas papildomas karinio konflikto poveikis 1,8 mln. to anklavo gyventojų.

Tikslesnis vertinimas bus atliktas, kai šioje tankiai gyvenamoje teritorijoje, kurioje per karinį konfliktą su Izraeliu žuvo 1 850 žmonių, o beveik pusė milijono paliko savo namus, įsivyraus ramybė, nurodė viceministras.

T.Amro pridūrė, kad rugsėjį Norvegijoje rengiamas tarptautinių donorų susitikimas, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Tris paras turinčios trukti paliaubos tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ , kurias pasiekti padėjo Egipto ir JAV tarpininkavimas, įsigaliojo antradienį nuo 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai Gazos Ruožą paliko paskutinis Izraelio karys.

Izraelis karinius veiksmus pradėjo liepos 8 dieną, imdamas bombarduoti Gazos Ruožą dėl palestiniečių kovotojų leidžiamų raketų, o liepos 17 dieną žydų valstybė išplėtė puolimą, pradėdama ir antžeminę operaciją izoliuotame anklave.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)