Tokia programa susilaukė palestiniečių žmogaus teisių organizacijų kritikos. Jos pažymi, kad „Hamas“ anksčiau panaikino mokyklose kūno kultūros užsiėmimus, tvirtindama, esą sportui moksleiviai neturi laiko, rašo „The Telegraph“.

„Hamas“ valdžia „Futuwwa“, arba jaunimo programą, į valstybių mokyklų mokymo planus įtraukė praėjusių metų rugsėjį. Ji skirta 37 tūkst. palestiniečių paauglių nuo 15 iki 17 metų. Pati „Hamas“ ją vadina schema, turinčia paruošti naują palestiniečių vyrų kartą kovai su Izraeliu.

17 metų Izzadine`as Mohamedas buvo tarp moksleivių, lankiusių kas savaitę vykstančius užsiėmimus. Per juos buvo mokoma, kaip suteikti pirmąją pagalbą, supažindama su šaudymo pagrindais ir rodoma, kaip šaudyti automatu „Kalašnikov“. I. Mohamedas taip pat buvo tarp 5 tūkst. vaikinukų iš visos Gazos, kurie panoro dalyvauti dviejų savaičių stovykloje vienoje „Hamas“ karinėje bazėje.

„Džiaugiuosi sužinojęs, kaip reikia teisingai naudotis ginklu, - sakė Izzadine`as Mohamedas. – Tai svarbu dėl okupacijos. Dabar jaučiuosi stipresnis ir galėsiu panaudoti šias žinias kovai su okupantu“.

Dviejų savaičių stovykloje berniukai visą laiką vilkėjo karinėmis juodų marškinėlių ir juodų džinsų uniformomis. Juos treniravo kariškiai iš „Hamas“ nacionalinės gvardijos ir kovotojai iš „Hamas“ karinio sparno „Al Qassamo brigados“.

Izzadine`as Mohamedas pasakojo, kad be karatė ir kitų gatvės kovų technikų, jie buvo mokomi svaidyti granatas, ir kaip apsisaugoti, jei viena iš jų sprogsta netoliese – „reikia kristi ir prisiploti prie žemės, sprogimo banga sklinda tolyn“.

„Hamas“ neigia, kad per šiuos mokymus naudojami tikri ginklai ar kad juos veda kovotojai.

Tačiau Samaras Zakoutas iš Gazoje įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos „Al Mezan“ tokius mokymus pavadino „neįtikėtinais“ ir sakė, kad per karinius konfliktus šios mokyklos gali tapti potencialiais Izraelio taikiniais.

„Jie mėgina sukurti pasipriešinimo kultūrą, suteikti mūsų berniukams stiprybės stoti į kovą su Izraeliu, bet jie neturėtų to daryti mokyklose. Galbūt Izraeliui tai taps pretekstu ateityje bombarduoti Gazos mokyklas“, - būgštavo S. Zakoutas.

Mohamedas Syamas vadovauja Švietimo ministerijai, atsakingai už „Futuwwa“ programą, kuri kitąmet gali būti pritaikyta ir mergaičių mokykloms.

„Mokyklose mes nerengiame karinių mokymų, mes tik suteikiame informacijos, - tvirtino jis. – Jaunimas gali prisijungti prie karinių frakcijų padalinių, jiems nereikia karinių mokymų mokyklose“.

Vis dėlto „Hamas“ Švietimo ministerijos tinklalapyje arabų kalba parašytame straipsnyje dėkojama „Al Qassamo brigadoms“ už indėlį rengiant šiuos kursus ir užsimenama apie jų dalyvavimą mokyklos baigimo ceremonijoje, kurioje dalyvavo ir pats M. Syamas. Viename „YouTube“ įraše nufilmuota karinė demonstracija, vykstanti vienoje Gazos mokykloje, taip pat prieštarauja oficialiai „Hamas“ pozicijai.