"Šiandien jie pradėjo šalinti betoną ir akmenis nuo Arafato mauzoliejaus, ir darbai truks beveik 15 dienų", - sakė šaltinis, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Velionio palestiniečių lyderio palaikai ekshumuojami atliekant tyrimą dėl galimo jo nužudymo.

"Yra kelios fazės", - sakė jis, turėdamas omenyje operaciją kapui atidengti prieš prancūzų, šveicarų ir rusų ekspertų apsilankymą palaikų teismo medicinos ekspertizei atlikti. Y.Arafato mirties aplinkybės tiriamos įtarus, kad jis buvo nunuodytas radioaktyviuoju poloniu.

"(Darbai) prasideda akmenų ir betono pašalinimu, geležinio (karkaso) nupjovimu pasiekiant dirvožemį, dengiantį palaikus, kuris nebus pašalintas iki prancūzų prokurorų, šveicarų ekspertų ir rusų tyrėjų atvykimo", - sakė šaltinis.

Pirmadienį Y.Arafato mauzoliejus, esantis prezidentūros komplekse Mukaatoje Vakarų Kranto mieste Ramaloje, buvo aptvertas mėlynu brezentu.

Palaikų mėginių tyrimams paėmimas turėtų prasidėti mėnesio pabaigoje, lapkričio 26 dieną atvykus prancūzų ir šveicarų delegacijoms, sakė pareigūnai.

"Dėl Arafato pozicijos ir statuso niekam jokiomis aplinkybėmis nebus leista fotografuoti jo palaikų, kol bus imami pavyzdžiai", - sakė minėtas šaltinis.

Y.Arafatas mirė karinėje ligoninėje netoli Paryžiaus 2004 metų lapkričio 11 dieną, o prancūzų ekspertai negalėjo pasakyti, dėl ko jis mirė.

Daugelis palestiniečių yra įsitikinę, kad jį nunuodijo Izraelis.

Prancūzų prokurorai rugpjūčio mėnesį pradėjo tyrimą dėl nužudymo - po to, kai televizija "al Jazeera" parodė reportažą apie tyrimą, kurį vykdė šveicarų ekspertai, sakę, kad ant asmeninių Y.Arafato daiktų aptiko nemažai radioaktyviojo polonio.

Šį savaitgalį palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas sakė, kad Rusija taip pat padės tyrimui, tačiau nenurodė, kaip.

Polonis yra itin toksiška medžiaga, retai aptinkama kitur nei kariškių ir mokslininkų veiklos sritys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)