Šios žinybos vadovas Bartlomejus Sienkiewiczius netgi oficialiai pareiškė „ateiname pas jus“. Tačiau, kaip rašo savaitraštis „Wprost“ iki šiol niekas nesuimtas. Jis primena, kad 2011 metais Palenkės vaivados sprendimu jau buvo įsteigtas panašus padalinys, tačiau iki šiol jis jokių rezultatų nedavė.

Būtent tada, lietuviškame Punsko valsčiuje, kur buvo dvigubi – lietuvių ir lenkų kalbomis vietovių užrašai, lietuviški buvo uždažyti Lenkijos valstybinės vėliavos – baltai raudona spalva. Beveik tuo pat metu buvo svastikomis išpaišytas paminklas Palenkės vaivadijoje esantis Jadwabne miestelyje, kur 1941 metais vietos gyventojai lenkai suvarė į kluoną apie 400 šimtus savo kaimynų žydų ir juos sudegino. Neužilgo buvo išniekinta žydų sinagoga Orli miestelyje ir mečetė Balstogėje.

Palenkės vaivada tada suformavo specialią grupę šiems nusikaltimams tirti, kurią sudarė Lenkijos vidaus saugumo biuro , policijos ir pasienio tarnybos pareigūnai, tačiau nei vienas nusikaltimas tada nebuvo išaiškintas. Šiais metais buvo padegti Balstogėje gyvenančių indų butai, visuomeniniame transporte užpulti kitataučių vaikai.

Vienas iš Balstogės policijos darbuotojų juokiasi, kad įvykdyti nusikaltimai nebuvo išaiškinti, nes kaip rašo „Wprost“, grupės santykiai nėra geri, nes kiekvienas nenori dalintis informacija, o vienas Balstogės prokuroras sakė savaitraščiui, kad niekada nepavyks sugauti nusikaltėlių, nes viską vaivadijoje dengia tylos siena.