Grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ narys Irfanas Ullah buvo nuteistas už alpinistų žudynes alpinistų stovykloje antros pagal dydį Pakistano Nanga Prabato viršukalnės papėdėje, kurios sukrėtė pasaulį ir pakenkė šalies alpinizmo pramonei.

2013 metų birželio 23-iąją šiaurinėje Pakistano dalyje policininkais apsimetę islamo kovotojai naktį užpuolė į viršukalnę kopiančių alpinistų stovyklą ir nužudė 10 užsienio alpinistų, tarp jų lietuvį E.Markšaitį. Tarp žuvusiųjų taip pat buvo vienas dvigubą Amerikos ir Kinijos pilietybę turintis alpinistas, trys ukrainiečiai, du slovakai, dar du kinai ir vienas nepalietis.

Atsakomybę už išpuolį ant Nanga Parbato šlaitų prisiėmė Pakistano Talibanas, taip keršijęs už JAV bepiločių orlaivių atakas prieš Talibano ir tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ smogikus.

„Šiandien kariuomenės štabo vadas patvirtino mirties bausmes 13 užkietėjusių teroristų, kurie vykdė baisius su terorizmu susijusius nusikaltimus, tarp jų užsienio turistų nužudymą Nanga Parbate“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Kiti 12 buvo nuteisti už virtinę sunkių nusikaltimų, nuo išpuolių mokyklose ir oro uoste iki saugumo pareigūnų, civilių gyventojų žudymo ir sraigtasparnių sunaikinimo.

Nuo 2014 metų gruodžio mėnesio, kai buvo panaikintas mirties bausmės moratoriumas, Pakistane buvo pakarta daugiau nei 300 nuteistųjų, daugelis kurių buvo teisiami už uždarų durų karo teisme, kuris, pasak kritikų, neatitinka teisingo teismo standartų.

Ši branduolinį ginklą turinti Pietų Azijos valstybė panaikino šešis metus trukusį moratoriumą ir priėmė konstitucijos pataisą, leidžiančią karo teismams teisti užkietėjusius kovotojus po to, kai Talibano kovotojai nužudė 150 žmonių, daugiausia vaikų, vienoje Pešavaro mokykloje 2014 metų gruodžio 16 dieną.

2014 metų birželio mėnesį šalies kariuomenė pradėjo plataus masto operaciją, siekdama sunaikinti kovotojų bazes Šiaurės Vaziristano genčių rajone ir užbaigti dešimtmetį nesiliaujantį kruviną islamistų sukilimą, kuris pareikalavo tūkstančių gyvybių.

Pakistanas jau daugiau nei dešimtmetį kovoja su vietos islamistais, kai nusprendė prisijungti prie JAV vadovaujamos koalicijos kovai su Talibanu Aftganistane.