Tarptautinės sankcijos, bankų veiklos apribojimai ir tarptautinės bendruomenės atsisakymas pripažinti Talibano vyriausybę – visa tai įvardijama kaip veiksniai, trukdantys pagalbos agentūrų darbui Afganistane.

O svarbiausia, pasak Tarptautinio gelbėjimo komiteto (IRC) direktorės Afganistane Vicki Aken, dėl tarptautinių sankcijų kyla rimtų problemų mokant darbuotojams atlyginimus ir dengiant veiklos išlaidas.

Talibanui rugpjūčio mėnesį užgrobus valdžią, šalys donorės nutraukė pagalbos mokėjimus, buvo įšaldytos Afganistano centrinio banko atsargos ir sustabdyti tarptautiniai bankiniai pervedimai į šalį.

Šiuo metu viena organizacija iš savo banko sąskaitos per mėnesį gali išsiimti ne daugiau kaip 25 tūkst. dolerių. Tačiau IRC veiklai finansuoti reikia 400 tūkst. dolerių per savaitę grynaisiais.

Prireikė mažiausiai mėnesio surasti būdams, kaip į šalį įvežti pinigų ir finansuoti darbuotojus bei veiklą, sakė V. Aken ir pridūrė, kad reikia rasti sprendimą bankininkystės krizei įveikti, kad paprasti afganistaniečiai vėl galėtų naudotis savo pinigais.

Kitas iššūkis – nors Talibano vyriausybė nėra pripažinta tarptautiniu mastu, vis dėlto ji yra valdžia, su kuria pagalbos agentūros turi bendrauti.

Dabar NVO sprendžia klausimą, ar jos turėtų ir toliau mokėti mokesčius Afganistane, nes kai kurie donorai ragina jų nemokėti. „Bet tada gali būti, kad valdžia mus išmes iš šalies“, – sakė V. Aken.

Tačiau, pasak jos, įvyko ir teigiamų pokyčių, pavyzdžiui, ji buvo mandagiai priimta susitikimuose su Talibano pareigūnais, nepaisant to, kad yra moteris ir JAV pilietė, taip pat IRC darbuotojoms moterims kol kas leista tęsti darbą visoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją