Kim Ju Ae pirmą kartą pasirodė viešumoje su savo tėvu, Šiaurės Korėjos diktatoriumi Kim Jong Unu, 2022 m. lapkritį, kai buvo paleidžiama raketa. Manoma, kad tuo metu jai buvo 9 metai. Diktatoriaus duktė patraukė analitikų ir žiniasklaidos dėmesį, tačiau beveik nekalbėta apie jos būsimą vaidmenį režime, kuriame neabejotinai dominuoja vyrai.

Iki 2023 m. vasario Kim Ju Ae buvo pasirodžiusi su tėvu penkiuose renginiuose, bet ir toliau niekas nemanė, kad ji galėtų būti laikoma paveldėtoja izoliuotoje ir skurdžioje šalyje.

Pagal Šiaurės Korėjos konfucianizmu grindžiamą vertybių sistemą, moteris negali valdyti, nes tokioje vertybių sistemoje kariuomenė neklausytų moters įsakymų.

Vis dėlto pastaraisiais mėnesiais ši visuotinai vyravusi nuomonė keitėsi, o gruodžio 6 d. Pietų Korėjos susivienijimo reikalų ministras Kim Yung Ho per susitikimą su žurnalistais pareiškė, kad Šiaurės Korėjos lyderis, regis, skuba rodyti savo nedaug metų turinčią dukterį viešumoje ir parengti tautą trečiajam valdžios perdavimui vienintelėje pasaulyje paveldimoje komunistinėje dinastijoje.

Ministro išvadoms dabar pritaria ir Pietų Korėjos nacionalinė žvalgybos tarnyba, kurios direktorius Cho Tae Yongas šį mėnesį sakė Pietų Korėjos nacionaliniam transliuotojui KBS manantis, kad Kim Ju Ae iš tiesų yra ruošiama vieną dieną pakeisti valdžioje tėvą.

Propagandos mašina

Cho Tae Yongas sakė, kad Šiaurės Korėjos propagandos mašina įjungė aukščiausią pavarą ir aktyviai kuria mergaitės asmenybės kultą, o šalies žiniasklaida dabar ją vadina „Korėjos rytine žvaigžde“ – epitetu, anksčiau skirtu šalies įkūrėjui, mergaitės proseneliui Kim Il Sungui.

Net ir tie, kurie prieš metus turėjo abejonių, dabar vis labiau linkę pritarti, kad Kim Jong Unas ruošią dirvą ir galiausiai perduos estafetę dukrai.

Kim Jong Unas su dukra

„Anksčiau skeptiškai vertinau mintį, kad Šiaurės Korėja gali turėti lyderę moterį, bet palaipsniui padėtis pasikeitė, nes Kim Ju Ae vis dažniau pasirodydavo kariniuose renginiuose – kas yra be galo svarbu“, – teigė Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule dėstytoja, Šiaurės Korėjos visuomenės ir kultūros sričių ekspertė Kim Sung Kyung.

„Kad ir kur eitų, kad ir ką sakytų Kim Jong Unas, viskas yra kruopščiai apgalvota – tiek [demonstruojant] visam pasauliui, tiek pačios šalies auditorijai, – teigė ji DW. – Iš pradžių analitikai manė, kad Kim [Jong Uno] duktė rodosi drauge su tėvu iš politinių sumetimų, ir tik nedaugelis manė, kad ši patriarchalinė socialistinė visuomenė galėtų turėti moterį lyderę.“

Pasak ekspertės, buvo iškelta alternatyvi teorija, kad mergaitė, lydinti diktatorių, sušvelnins jo įvaizdį, net jei ji dažniausiai dalyvauja kariniuose renginiuose, kaip antai, raketos paleidimas ar karinis pardas.

Vis dažniau girdisi kitokia nuomonė – kad Kim Jong Unas ruošia dirvą galimam valdžios perdavimui. Dėstytoja teigė, kad šie veiksmai turi paralelių su istoriniu precedentu Kim šeimoje.

Kim Il Sungas perdavė karinę valdžią savo sūnui Kim Jong Ilui.

Antrasis valdžią po tėvo mirties, 2011 m. gruodį paveldėjęs Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas tęsė branduolinių ginklų kūrimą.

Branduoliniai ginklai, raketos

Pats Kim Jong Unas gausiai investavo į branduolinio arsenalo ir balistinių raketų, kurių galingiausios, manoma, pajėgios pasiekti JAV žemyninę dalį, kūrimą. Šią karinę galią jis akivaizdžiai perduoda savo dukrai, siekdamas įteisinti jos valdymą, kai ateis laikas.

„Daugelis analitikų pabrėžė, kad dėl savo lyties Kim Ju Ae lytis negali vadovauti Šiaurės Korėjai, tačiau aš nemanau, kad tai taip svarbu“, – teigė Kim Sung Kyung ir pridūrė, kad valstybinė žiniasklaida turi laiko suformuoti Kim Ju Ae, kaip įtakingos lyderės, sietinos su vyrais, ir rūpestingos tautos motinos, įvaizdį.

„Dabar manau – įmanoma, kad kita Šiaurės Korėjos lyderė bus moteris, tik dėl Kim Ju Ae amžiaus per anksti užtikrintai teigti“, – sakė ji.

Seulo Kyungnamo universiteto Tolimųjų Rytų studijų instituto Šiaurės Korėjos ekonomikos ir politikos temų dėstytojas Lim Eul Chulas pakartojo šį įspėjimą.

„Kalbant apie jos būsimą vaidmenį, turime neatmesti nė vienos galimybės ir vertinti atsargiai, – teigė jis. – Kim Ju Ae – tik 10 metų. Nors ji ir dažnai matoma su tėvu karinio pobūdžio renginiuose, mažai įrodymų, kuriais remiantis būtų galima spręsti, kokie jos konkretūs vaidmenys yra šiuo metu ar bus ateityje. Ar Kim Ju Ae išliks realia potencialia įpėdine, ar ne, veikiausiai priklausys nuo gebėjimų ir savybių, kuriuos ji pademonstruos ateityje, ir nuo jos tėvo strateginio sprendimo.“

Pasak Lim Eul Chulo, tikėtina, kad Kim Jong Unas mažų mažiausiai pasitelkia dukterį, siekdamas „kurti atsakingo lyderio įvaizdį“ ir sustiprinti savo kontrolę šalyje.

Ketvirtosios kartos pristatymas

Jis pridūrė, kad taip pat norima parodyti ketvirtąją Kim šeimos lyderių kartą tautai ir taip pabrėžti giminystės linijos stiprybę ir teisėtumą.

Anksčiau spėliota, kad Kim Jong Unas turi sveikatos problemų, nuotraukose ir filmuotuose reportažuose matyti, kad jis turi antsvorio. Žinoma, kad jo tėvas Kim Jong Ilas turėjo įvairių su gyvensenos būdu susijusių ligų, kaip antai, aukštą kraujospūdį, podagrą, diabetą; jis mirė būdamas 70 m.

Galbūt 39 m. Kim Jong Unas tikisi, kad dar gana jaunas nustatęs paveldėjimo tvarką padės Kim Ju Ae sklandžiai perimti vadovavimą Šiaurės Korėjai, kai ateis laikas. Tiesa, analitikai teigia, kad yra daugybė kitų ne mažiau tikėtinų scenarijų.