Maskvos teigimu, tie 89 žmonės, iš jų – 7 Lietuvos politikai, aktyviai prisidėjo rengiant valdžios perversmą Ukrainoje, po kurio rusus Ukrainoje esą pradėta persekioti ir diskriminuoti.

Labiausiai Rusijos užsienio reikalų ministeriją, kažkodėl, papiktino vakarų šalių diplomatų atvirumas, nes sąrašas iškart pateko į viešumą. Pati Europos Sąjunga, įvesdama sankcijas Krymo aneksiją ir karą Rytų Ukrainoje sukursčiusiems ir rėmusiems rusų politikams, jų pavardžių neįslaptino.

„Perdavėme šį sąrašą Europos Sąjungos prašymu – konfidencialiai ir jis iškart nutekėjo į žiniasklaidą, o Europos Sąjunga, kuri paprastai tokių dalykų nekomentuoja, su džiaugsmu jį pakomentavo. Taigi įžvelgiu čia tam tikrų etinių normų pažeidimų“, – kalbėjo Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

S. Lavrovas pirmadienį pavadino „absurdišku“ Europos Sąjungos nepasitenkinimą dėl draudimo 89 europiečiams atvykti į Rusiją, kurį Maskva įvedė dėl Ukrainos krizės.

„Yra dar nemaloniau aiškinti tokios logikos absurdiškumą ir keistumą, nes tai yra mėginimas pakeisti tarptautinę teisę kažkieno politiniu tendencingumu“, - sakė S.Lavrovas žurnalistams Maskvoje.

Maskva praėjusią savaitę pateikė kai kurių ES šalių ambasadoms „juodąjį sąrašą“ asmenų, kuriems uždrausta atvykti į Rusiją.

Sąraše figūruoja 89 Bendrijos politikai, kurie atvirai kritikavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir Maskvos veiksmus Ukrainoje.

Šeštadienį ES šį sąrašą pavadino „visiškai savavališku ir nepagrįstu“, be to, pažymėjo, kad Maskva nepateikė jokios informacijos apie jo sudarymo teisinį pagrindą bei kriterijus.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams pareiškė, kad „mums sunku suprasti tokią reakciją“.

Čekija pirmadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Prahoje Sergejų Kiseliovą ir paprašė paaiškinimų, kodėl kelionių draudimas įvestas ir keturiems čekams.

Kremliaus sprendimas yra „vienašališkas, nepagrįstas ir neskaidrus“, - pažymima Čekijos užsienio reikalų ministro Lubomiro Zaoraleko paskelbtame pareiškime.

Rusijos sudarytas „juodasis sąrašas“ yra atsakas į ES sankcijas Maskvai, kurias Bendrija paskelbė reaguodama į Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją ir separatistinio konflikto kurstymą Rytų Ukrainoje.

Rusijos užsienio reikalų ministras nurodė, kad jame esantys asmenys „aktyviai rėmė valstybės perversmą“ Ukrainoje, turėdamas omenyje prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasitraukimą iš šalies per pernai vykusius masinius protestus.

Manoma, kad sąraše, be buvusių ir esamų parlamentarų bei ministrų, taip pat yra kariškių ir slaptųjų tarnybų vadovų.

S.Lavrovas pažymėjo, kad šis sąrašas tėra ribotas Maskvos atsakas į Vakarų sankcijas.

ES pareigūnai sakė, jog Maskva prašė neviešinti sąrašo.

Pirmadienį S.Lavrovas pabrėžė, jog Maskva vylėsi išvengti skandalo.

„Europos Sąjungos prašymu perdavėme sąrašą konfidencialiu pagrindu, ir jis iškart buvo nutekintas žiniasklaidai, o ES, kuri paprastai nutekintos informacijos nekomentuoja, su džiaugsmu jį pakomentavo. Čia taip pat matau tam tikrus etikos normų pažeidimus“, - sakė jis.