Tai buvo daugiausiai lemiantys Niujorko pirminiai rinkimai per kelis dešimtmečius, kurie demokratų socialistu save vadinantį Bernie Sandersą verčia priimti sunkų sprendimą dėl to, kaip elgtis toliau, buvusiai JAV pirmajai poniai H. Clinton dar padidinus savo didžiulę persvarą demokratų lenktynėse.

JAV naujienų tinklai respublikonų stovyklos rezultatus, rodančius, kad triuškinamai laimi jos favoritas, paskelbė netrukus po to, kai ketvirtoje pagal gyventojų skaičių šalies valstijoje baigėsi balsavimas.

„Turiu pasakyti žmonėms, kurie geriausiai mane pažįsta, Niujorko žmonėms, jog kai jie suteikia man tokį balsavimą, tai yra tiesiog neįtikėtina“, – savo džiūgaujantiems šalininkams per pergalės pobūvį „Trump Tower“ dangoraižyje Manhatane sakė 69 metų magnatas, apsuptas šeimos.

Už D.Trumpą, kurio prieštaringa kampanija siekiant tapti Baltųjų rūmų šeimininku išmušė iš vėžių ir įbaugino Respublikonų partiją. CNN duomenimis, gautais suskaičiavus beveik visus balsus, balsavo 60,5 proc. žmonių. Tuo tarpu už jo pagrindinį priešininką senatorių Tedą Cruzą balsavo vos 14,5 proc., o už Ohajo gubernatorių Johną Kasichą – 25,1 procento.

Komentuodamas rezultatus, kurie tikriausiai privers sunerimti jo oponentus, trokštančius blokuoti jo kelią į nominaciją partijos suvažiavime liepos mėnesį, D.Trumpas savo šalininkams pažymėjo, kad jo kampanija „užsitikrins kur kas daugiau delegatų, nei kas nors būtų ryžęsis prognozuoti savo lakiausioje vaizduotėje“.

„Senatorius Cruzas tuoj pat bus matematiškai eliminuotas“, – kandžiai pareiškė 69 metų D.Trumpas ir šie jo žodžiai buvo sutikti sveikinimais bei plojimais.

Teksasui atstovaujantis senatorius, kuris vaizdavo save vieninteliu respublikonu, galinčiu įveikti D.Trumpą, šioje valstijoje yra daugelio nemėgstamas už tai, kad anksčiau kampanijos metu įžeidė Niujorko, kaip manoma, nekonservatyvias vertybes.

CNN prognozavo, kad D. Trumpui atiteks didžioji dalis - mažiausiai 89 - iš 95 Respublikonų partijos delegatų, dėl kurių buvo varžomasi Niujorke.

H. Clinton buvo paskelbta laimėtoja praėjus 40 min. po to, kai užsidarė rinkimų apylinkės.

Ji vylėsi, kad jos pergalė šioje valstijoje, kurioje ji pasirinko gyventi, nuslopins Vermontui atstovaujančio senatoriaus generuotą pagreitį ir užtikrins jai taip reikalingą postūmį pralaimėjus septynis iš aštuonių ankstesnių balsavimų.

„Ačiū, Niujorke!“, – pasakė ji viename Manhatano viešbutyje, patenkintiems šalininkams skanduojant „Hillary, Hillary, Hillary“. Ant pakylos ji užlipo su vyru Billu Clintonu ir paskutinius mėnesius nėščia dukterimi Chelsea.

„Šiandien jūs dar kartą įrodėte, kad nėra kitos tokios vietos kaip namai“, – pasakė 68 metų pretendentė, siekianti patekti į istoriją kaip pirmoji JAV prezidentė moteris.

„Lenktynės už demokratų nominaciją yra finišo tiesiojoje ir pergalė jau matyti“, – sakė ji.

Kaip rodo CNN informacija, paskelbta remiantis duomenimis, gautais iš 90 proc. rinkimų apylinkių, buvusi pirmoji šalies ponia ir buvusi senatorė iš Niujorko užsitikrino 57,9 proc. balsų, svariu atotrūkiu aplenkusi B. Sandersą, už kurį balsavo 42,1 proc. rinkėjų.

H. Clinton ragina partiją būti vieningą

H Clinton taip pat ištiesė alyvmedžio šakelę tiems, kas palaiko B. Sandersą, kuris užkrėtė entuziazmu milijonus jaunų rinkėjų savo pasisakymais už visuotinį sveikatos draudimą, nemokamus viešuosius koledžus ir rinkimų kampanijų finansavimo reformą.

„Manau, kad daug daugiau dalykų mus vienija nei skiria“, – sakė ji.

Nors Niujorko miestas laikomas daugiausia demokratų teritorija, respublikonai valstijos kaimiškosiose vietovėse ir smukusiuose pramoniniuose miestuose susidomėjo D.Trumpo populistine žinia, nepaisydami jo įžeidimų moterims, meksikiečiams ir musulmonams.

Unikalu tai, kad trys iš kandidatų Niujorką vadina namais: D.Trumpas, kuris niekur kitur nėra gyvenęs, H. Clinton, kuri šioje valstijoje du kartus buvo išrinkta senatore, ir B. Sandersas, kuris užaugo Brukline.

74 metų B. Sandersas vylėsi pergalės ar pralaimėjimo maža persvara, kad nežlugtų jo svajonės dėl Baltųjų rūmų.

CNN duomenimis, prieš Niujorko pirminius rinkimus B. Clinton turėjo užsitikrinusi 1 791 delegato paramą, o B. Sandersas – 1 115, tad ji turi daug galimybių užsitikrinti 2 383 delegatų paramą, kurios reikia norint tapti partijos kandidate į prezidentus.

Kol kas neaišku, kiek iš 247 Niujorko demokratų delegatų ir 44 „superdelegatų“ bus skirta H. Clinton.

Prieš balsavimą buvo didelio nusivylimo dėl griežtų Niujorko balsavimo taisyklių, ypač – tarp nepriklausomų rinkėjų, kuriems nebuvo leista dalyvauti ir kurie galbūt būtų palaikę B. Sandersą.

Rinkėjai ir teisių stebėtojai pranešė apie klaidas balsavimo sąrašuose Brukline, tarp kurių buvo ištisų pastatų ar kvartalų išbraukimas.

Balsuoti šiuose pirminiuose rinkimuose galėjo tik 5,8 mln. Niujorko demokratų ir 2,7 mln. respublikonų, užsiregistravusių iki praėjusių metų spalio – keturi mėnesiai iki pirmo JAV bendruomenių sueigų balsavimo Ajovoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)