Pasak Karinių-politinių tyrimų centro vadovao Dmitrijaus Tymčuko, Ukrainos pajėgos teroristams smogia iš oro, naudoja artileriją, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Skelbiama, jog teroristų pozicijas Ukrainos pajėgos apšaudo iš oro, rengiamos artilerijos atakos, savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ teigia D. Tymčukas.

Ukrainos pajėgos aktyvių veiksmų ėmėsi po dešimties dienų pertraukos – per tą laiką teroristai įprato veikti praktiškai netrukdomi, jų kovinė dvasia nemenkai nusilpo, jie tarsi aptingo. Be to, teroristų veiklos intensyvumas taip pat sumenkęs, pažymi specialistas.

Žiniasklaida: prie Donecko šaudo tankai

Prie Donecko esančioje Karlovkos gyvenvietėje šaudo tankai. Civilių automobiliams nurodoma grįžti į Donecką, teigia liudininkai, skelbia 62.ua, informuoja naujienų agentūra UNIAN.

Taip pat pranešama, jog prie įvažiavimo į Karlovką stovi keturi sunkvežimiai su bataliono „Vostok“ kariais.

Donecke ryte vyko susišaudymai

„Naktį teroristų snaiperiai apšaudė Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijas netoliese Donecko srities Šachtarsko rajono. Vienas karys buvo sužeistas“, - skelbia D. Tymčukas.

Susišaudymai vyko ir Donecko miesto Kijevo rajone. Susišaudymai buvo girdėti nuo ketvirtos valandos ryto, skelbia 62.ua, informuoja naujienų agentūra UNIAN.

Automatinių šautuvų tirados ir granatsvaidžių gausmas, kaip teigia liudininkai, aidėjo miesto Kijevo prospekte, Vetki rajone ir Poligrafičeskaja bei Očakovo gatvėse.

Kaip teigia vietos gyventojai, ryte susišaudymas vyko ir miesto geležinkelio stoties rajone.

Prie pietinio įvažiavimo į Donecką iš Marjinkos pusės liepos 1-osios rytą griaudėjo sprogimai.

ATO: separatistai ištisomis grupėmis pereina pas mus

Antiteroristinės operacijos (ATO) atstovas spaudai Aleksejus Dmitraškovskis praneša, kad Donbaso teroristai ištisomis grupėmis pradėjo pereiti į Ukrainos jėgos struktūrų pusę ir skelbia informaciją apie kitų teroristų buvimo vietą.

ATO atstovo teigimu, teroristai pradėjo suprasti, kad priešintis kariškiams nėra prasmės, todėl pereina jų pusėn, rašo unian.net.

„Separatistai suprato, kad priešintis Ukrainos pajėgoms nėra prasmės. Kovotojai, pereidami Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pusėn, suteikia patikimos informacijos apie teroristų planus bei dislokaciją ir ji pasitvirtina. Šiuo metu vyksta derybos ir tikimasi, kad į ATO pusę pereis dar viena didelė grupė separatistų“, - sakė A. Dmitraškovskis.

ATO atstovas taip pat pažadėjo artimiausiu metu paviešinti informaciją apie artilerijos ir aviacijos, dalyvaujančios aktyvioje ATO fazėje, kiekį.

Sustabdė paliaubas

DELFI primena, kad Ukrainos prezidentas P. Porošenka Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdyje nusprendė atsisakyti paliaubų ir imtis aktyvių veiksmų Donbase.

P. Porošenka teigė neturintis kitos išeities, kaip tik stabdyti vienašališkas paliaubas. Tokį sprendimą lėmė tai, jog prorusiški separatistai nepritarė taikos planui, kurį siūlė prezidentas, taip pat įžūliai pažeidinėjo paliaubas (per dešimt dienų separatistai surengė mažiausiai 108 atakas prieš Ukrainos pajėgas). 

P. Porošenka
„Ukrainos vientisumo gynimas, taikių gyventojų saugumas reikalauja ne tik gynybos, bet ir puolamųjų veiksmų prieš separatistus-smogikus. Ginkluotosios pajėgos, Nacionalinė gvardija, Valstybės pasienio tarnyba, Saugumo tarnyba gavo atitinkamus įsakymus. Šios tarnybos dabar neberibojamos ugnies nutraukimo režimu, - teigė P. Porošenka.

Pranešime pabrėžiama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos, Nacionalinė gvardija niekada nenaudos jėgos prieš taikius gyventojus. Artilerija niekada nešaudys į gyvenamuosius kvartalus.

P. Porošenka taip pat pakartojo, jog taikiai ginklus sudėję separatistai nebus traukiami į baudžiamąją atsakomybę. 

„Tie,  kurie taikiai sudės ginklus, aš, kaip prezidentas, garantuoju, nebus traukiami į baudžiamąją atsakomybę. Sąlyga viena - savanoriškai nusiginkluoti,- kalbėjo prezidentas. 

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Maskvą kurstant kraujo liejimą, kuris nusinešė jau apie 450 žmonių gyvybių, nes Rusija nesiima priemonių užkirsti ginklų ir kovotojų judėjimui per menkai saugomą abiejų šalių sieną.

Ukrainos prezidento pareiškimas buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po konferencinio pokalbio telefonu su Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais, kurie spaudė pratęsti paliaubas.

Prancūzijos prezidentūra nurodė, kad Kijevas ir Maskva ruošėsi „priimti susitarimą dėl dvišalių paliaubų“, todėl buvo sustiprėjusios viltys, kad ugnies nutraukimas bus pratęstas.

Tačiau Kijevas pareiškė, jog visos šalys susitarė, kad dėl naujų dvišalių paliaubų galėtų būti tariamasi per naujas „konsultacijas“, kuriose dalyvautų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiuntinys, Rusijos diplomatas ir buvęs Ukrainos lyderis Leonidas Kučma.

Rusija ragina pratęsti paliaubas rytų Ukrainoje

Rusijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkas antradienį paragino pratęsti paliaubas rytų Ukrainoje, kai tos šalies prezidentas Petro Porošenka pareiškė užbaigsiantis vienašališką ugnies nutraukimą ir atnaujinsiantis karinę kampaniją prieš prorusiškus separatistus, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

„Manome, kad be paliaubų, nepradėjus dialogo, tiesiog neįmanoma atkursti taikos, įstatymų ir tvarkos Ukrainoje“, – sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas, kuris yra artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas.

Kremlius kol kas nekomentavo žinios, kad paliaubos nutraukiamos.

Europos Sąjunga (ES) gali sugriežtinti sankcijas Maskvai, jeigu prorusiški sukilėliai nesiims veiksmų konfliktui užbaigti. Tačiau Rusija neigia kaltinimus, kad ji vadovauja sukilėliams rytų Ukrainoje.

Kitas įtakingas parlamento narys Sergejus Mironovas, paragino Rusiją užtikrinti griežtą sienos kontrolę prie maistingųjų Luhansko ir Donecko sričių rytų Ukrainoje.

Kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, S.Mironovas, vadovaujantis partijai „Teisingoji Rusija“, kuri palaikė V.Putiną per krizę Ukrainoje, sakė, kad griežtesnė sienos kontrolė leistų sukurti humanitarinį koridorių, kuriuo galėtų pasitraukti pabėgėliai, norintys ištrūkti iš kovų zonos.

S.Naryškinas kaltino Kijevą palaikančias Vakarų šalis, kurios esą pro pirštus žiūri į žmogaus teisių pažeidimus ir pabėgėlių, besitraukiančių iš Ukrainos, srautą.

„Tai absurdo teatras“, – „Interfax“ citavo S. Naryškiną.

Dūmos pirmininkas pridūrė, kad Vakarų šalių atstovai elgiasi keistai, „tarsi jie nepastebėtų, kas dedasi Ukrainoje; tarsi krizė ir pilietinis karas vyktų ne Europos centre“.