Ukrainos prezidentas Petro Porošenka interviu BBC sakė, kad nepasitiki Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Vis dėlto jis patikino neturintis jokio kito pasirinkimo, kaip tik su juo derėtis. 

Rusija atmeta Vakarų kaltinimus dėl reguliariosios kariuomenės siuntimo į Ukrainą ir ginklų tiekimo separatistams Rytų Ukrainoje

Jungtinių Tautų (JT) pateikiamais duomenimis, nuo kovų pradžios 2014 m. balandžio mėn. Rytų Ukrainoje jau žuvo mažiausiai 6 tūkst. asmenų. Prorusiški separatistai šiame regione pasiekė reikšmingų tikslų, pavyzdžiui visai neseniai užimtas Debalcevės geležinkelio mazgas. 

Šiuo metu Rusijos vaidmuo konflikte ir vėl aktyviai aptarinėjamas po to, kai gegužės 16 d. Ukraina pranešė sulaikiusi Rytų Ukrainoje du aukšto rango rusų karininkus. Paviešintame vaizdo įraše du vyrai prisipažįsta, kad yra Rusijos kariai, tačiau Maskva po to, kai šie asmenys buvo sulaikyti, paneigė šią informaciją. 

„Noriu aiškiai pasakyti, kad tai nėra kova su Rusijos remiamais separatistais, tai yra tikras karas su Rusija“, - patikino P. Porošenka. 

„Tai, kad nelaisvėn paėmėme Rusijos reguliariosios kariuomenės specialiųjų pajėgų karius, šį faktą akivaizdžiai įrodo“, - pridūrė jis. 

„Aš nieko nebijau. Esu tikras, kad jie rengiasi puolimui ir manau, kad turime būti pasiruošę. Tikiu, kad nesuteiksime jiems jokios progos provokacijai. Tai bus visiškai jų atsakomybė“, - paklaustas, ar bijo, kad vasarą Rusija gali pradėti puolimą, atsakė P. Porošenka. 

Taip pat P. Porošenka pridūrė, kad nepaistant to, kad jis nepasitiki V. Putinu, jis neturi kito pasirinkimo, kaip tik kliautis diplomatija. 

Jis pareiškė, kad separatistų užimtos Rytų Ukrainos teritorijos dalies gali nepavykti susigrąžinti pasitelkus vien karines priemones, o tai reiškia, kad diplomatinės priemonės yra būtinos. 

Gegužės 19 d. NATO Generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino nutraukti šalia Ukrainos pasienio Rusijos vykdomus karinius mokymus ir pareikalavo iš Rusijos skaidrumo karinių veiksmų srityje. 

Šių metų vasario mėn. Minske pasirašytas susitarimas dėl ugnies nutraukimo, tačiau rimtos kovos vyksta iki šiol. Praėjusią savaitę P. Porošenka pranešė, kad nuo susitarimo dėl ugnies nutraukimo įsigaliojimo dienos žuvo mažiausiai 83 Ukrainos kariai

Gegužės 19 d. rytinėje Luhansko srities dalyje žuvo mažiausiai keturi Ukrainos kariai. Remiantis oficialiais pranešimais, Ukrainos karius šalia Katerinovkos gyvenvietės užpuolė separatistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1777)