Prezidentas tai pareiškė sekmadienį, kai per besitęsiančius susirėmimus su Maskvos remiamais sukilėliais žuvo vienas provyriausybinių savanorių pajėgų narys.

„Tiesą sakant, susitarimas neveikia“, - sakė P.Porošenka interviu Vokietijos laikraščiui „Bild“, kurį davė pradėdamas dviejų dienų vizitą Berlyne.

Prezidentas kaltino separatistus, kad jie nesilaiko vasario 12 dieną Minske pasirašyto susitarimo, toliau reguliariai, „neretai dažniau nei 60 kartų per dieną“, atakuodami vyriausybės pajėgų pozicijas ir trukdydami dirbti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos stebėtojams, kuriems pavesta prižiūrėti, kaip laikomasi paliaubų režimo.

ESBO stebėtojai sako negalintys patvirtinti, kad abi konflikto pusės įvykdė savo įsipareigojimą atitraukti sunkiąją ginkluotę, nes jiems nėra užtikrinama nevaržoma prieiga.

Stebėtojai ypač skundėsi separatistų trukdymu vykdyti inspekcijas.

P.Porošenka, kuris pirmadienį susitiks derybų su Vokietijos kanclere Angela Merkel, viena iš Baltarusijos sostinėje pasirašyto paliaubų susitarimo architektų, sakė, kad ši sutartis yra „viltis, ne realybė“.

„Į paliaubų nesilaikymą turi būti reaguojama. Gali būti įvesta daugiau sankcijų - bet kokiu atveju esamos sankcijos turėtų būti pratęstos iki metų galo“, - sakė jis, turėdamas galvoje baudžiamąsias priemones, kurių Maskvos atžvilgiu ėmėsi Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos.

P.Porošenka taip pat paragino tarptautinę bendriją boikotuoti 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

P. Porošenka: Ukrainai nedelsiant reikalinga Vokietijos pagalba

P. Porošenka per interviu Vokietijos bulvariniam leidiniui „Bild“ pareiškė, kad Rusija nebežino raudonos linijos reikšmės Rytų Ukrainos konflikte, ir pridūrė, kad nuo vasarį priimtų paliaubų per susirėmimus su separatistais žuvo 68 Ukrainos kariai, dar 380 buvo sužeista, o trapios paliaubos iš viso pažeistos 1 100 kartų, skelbia DW.

„Visas pasaulis privalo suprasti, kad Rusija kariauja su Ukraina. Karas prasidėjo nuo Rusijos separatistų, kurie nuo 2014 m. pradžios remiami Rusijos ginklais. Nuo vasaros Ukrainoje yra reguliariosios Rusijos pajėgos – dešimtys tūkstančių karių. Vienintelis būdas sustabdyti šį karą yra visiškas Rusijos pajėgų atitraukimas“, – dėstė P. Porošenka.

Prezidentas sakė „Bild“ leidiniui, kad prašys Vokietijos kanclerės Angelos Merkel suteikti Kijevui daugiau nemirtinos karinės įrangos, pavyzdžiui, radarų, bepiločių orlaivių, naktinio matymo žiūronų. Ukrainos vadovas pridūrė, kad Berlynas jau yra suteikęs Ukrainai neperšaunamų liemenių.

P. Porošenka ragino visus boikotuoti 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje, pareikšdamas, kad varžybos yra neįsivaizduojamos, kol Ukrainoje yra Rusijos karių.

Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris naujienų agentūrai DPA pirmadienį pažymėjo, kad Ukraina gali visiškai pasikliauti Vokietija, nors ir ragino P. Porošenką imtis pagrindinių reformų šalyje, įskaitant korupcijos pažabojimą.

„Negalime dabar sustoti. Privalome dirbti visomis išgalėmis, siekdami stabilizuoti tai, kas jau buvo pasiekta“, – nurodė F. W. Steinmeieris.

Kijevo vadovas leidiniui „Bild“ taip pat nurodė, kad Minsko paliaubos „neveikia“, ir paragino tarptautinę bendruomenę pratęsti Maskvai pritaikytas sankcijas bent jau iki metų pabaigos. Prezidentas ragino visus nusiimti rožinius akinius ir pripažinti, kad Europos saugumui yra iškilęs didelis pavojus.

„Ukraina dar nebuvo tokia vieninga, kokia ji yra dabar, trokšdama laisvos ir demokratiškos šalies“, – pažymėjo prezidentas, pridūręs, kad Vladimiras Putinas savo veiksmais padarė Ukrainą labiau proeuropietišką.