14-os „Gripen“ serijos naikintuvų parką išplėsti leisiantis sandoris sudarytasrieš svarbų balsavimą Vengrijos parlamente dėl Švedijos stojimo į NATO.

„Šiandieną pavyko susitarti dėl keturių orlaivių, papildysiančių Vengrijos gynybos pajėgoms priklausantį „Gripen“ naikintuvų parką“, – sakė V. Orbanas Budapešte surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas.

Vengrija ne tik pasirašė naikintuvų įsigijimo sutartį, bet ir sutiko praplėsti atitinkamos logistikos sutarties sąlygas, pažymėjo V. Orbanas.

Vengrija, paskutinė Švedijos stojimą į NATO vilkinanti šalis, dėl šio klausimo balsuos pirmadienį, anksčiau šią savaitę pranešė valdančiosios partijos „Fidesz“ aukšto rango pareigūnas.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija pateikė prašymą prisijungti prie JAV vadovaujamo Vakarų karinio aljanso 2022 metų gegužę, tuo pat metu kaip ir Suomija.

Nors iš principo remia Stokholmą, Budapeštas užtęsė šį procesą reikalaudamas, kad Švedija liautųsi „šmeižti“ ministro pirmininko V. Orbano vyriausybę, kurią kritikai kaltina autoritarizmu.

„Fidesz“ parlamentinės frakcijos vadovas Mate Kocsis antradienį pareiškė, kad į parlamento „2024 m. vasario 26 dienos posėdžio darbotvarkę bus įtrauktas galutinis balsavimas... dėl Švedijos Karalystės prisijungimo prie Šiaurės Atlanto sutarties protokolo ratifikavimo, kuriam mūsų parlamentinė frakcija ketina pritarti“.

Suomija pernai balandį tapo 31-ąja JAV vadovaujamo karinio aljanso nare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)