Kraštutinių dešiniųjų lyderis, pavadinęs ES „federalistine imperija“, kalbėdamas vasaros universitete Baile Tusnad, Rumunijos regione, kuriame gyvena didelė vengrų bendruomenė, apgailestavo, kad, jo manymu, blokas „atmeta savo krikščioniškąjį paveldą ir organizuoja gyventojų mainus per migraciją“.

V. Orbanas griežtai pasisako prieš ES prieglobsčio politikos liberalizavimą, tvirtindamas, kad didesnė migracija paskatins „didžiulę etninių europiečių pakeitimo programą“.

60-ies metų V. Orbanas yra it rakštis Briuselio aplinkoje, kuris savo kontroversiškomis pažiūromis priešinasi „federalistinei“ vyriausybei. Jis ES mato kaip „turtingą, bet silpną“ bloką, kuris daro klaidą atsiribodamas nuo Maskvos, ypač dėl karo Ukrainoje.

V. Orbanas, prie valdžios vairo stovintis nuo 2010 metų, taip pat kritikavo ES įstatymų dėl tos pačios lyties santuokos ir partnerystės liberalizavimą ir dar kartą pasmerkė „ES LGBT+ puolimą prieš šeimai draugiškas Europos tautas“.

Savo auditorijai jis kalbėjo: „Mes neturime kito pasirinkimo. Net jei mums patinka Europa, net ir namuose, turime kovoti, kad apgintume tai“, ką jis ir jo šalininkai laiko tradicinėmis krikščioniškomis vertybėmis.

Budapeštas ir Briuselis ne kartą susikirto tokiais klausimais, kaip įstatymų viršenybės principo silpnėjimas ir griežta V. Orbano pozicija migracijos atžvilgiu.

Birželio mėnesį Europos Teisingumo Teismas (ETT) nusprendė, kad Vengrija neįvykdė savo įsipareigojimų pagal bloko teisę, nes „nepagrįstai trukdė“ žmonėms siekti prieglobsčio.

Budapeštas rizikuoja prarasti milijardus ES sanglaudos fondų lėšų dėl savo pozicijos įstatymų viršenybės principo ir teisių klausimais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją