Jis pasiekė savo, pabrėžė V. Orbanas. Vengrija, anot jo, iš Briuselio gaus atblokuotas lėšas, netieks ginklų Ukrainai ir prisidės prie Ukrainos civilinio finansavimo. ES diplomatai tuo tarpu teigia, kad nebuvo jokių planų Vengrijai numatytų pinigų skirti kitiems tikslams.

ES viršūnių susitikimas ketvirtadienį baigėsi netikėtai greitai, nes V. Orbanas atsiėmė savo veto dėl 50 mlrd. eurų paramos Ukrainai. Jis dar kartą buvo patikintas, kad Vengrijai bus išmokėtos įšaldytos 20 mlrd. eurų subsidijos. Tačiau tai bus padaryta tik tuomet, kai šalis įgyvendins Europos Komisijos reformų reikalavimus. Vengrijos vyriausybė kaltinama rimtais teisinės valstybės principų pažeidimais.

Ketvirtadienį Briuselyje ES lyderiai stebėtinai greitai įveikė Vengrijos premjero veto. Iškilus abejonėms dėl JAV, kitos svarbios Ukrainos sąjungininkės, būsimos paramos Ukrainai, ES susitarimas yra didelis postūmis Kyjivui. Netrukus prasidės tretieji metai, kai Ukraina atremia įsiveržusios Rusijos puolimą. Pinigai užkamšys skyles Ukrainos vyriausybės biudžete ir leis mokėti atlyginimus bei teikti paslaugas jos kariams sulaikant Maskvos pajėgas.

V. Orbanas sukėlė 26 kolegų pyktį, kai gruodį sužlugdė susitarimą dėl pagalbos. Jie kaltino Vengrijos vadovą įkaite laikant Ukrainos ateitį ir šantažuojant Briuselį, kad gautų milijardus eurų Budapeštui skirtų įšaldytų ES lėšų.

Manyta, kad grumtynės su V. Orbanu truks valandų valandas, tačiau susitarimas buvo paskelbtas netrukus po V. Orbano susitikimo su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir ES institucijų vadovais.

Prieš tai lyderiai sakė, kad jei V. Orbanas neatsisakys savo pozicijos, bus sudaryta 26 šalių grupė, toliau teiksianti pagalbą Ukrainos vyriausybei. Tačiau tokia galimybė būtų pareikalavusi daugiau laiko.