Su šalies prezidento rinkimų rezultatais nesutinkantys studentai rugsėjo 1-ąją paskelbė streiką, skelbia meduza.io.


Jie pradėjo piketuoti prie savo universitetų, taip pat kelios dešimtys žmonių surengė eiseną Nepriklausomybės prospektu Baltarusijos švietimo ministerijos pastato link.

Pergalės aikštėje protestuotojams kelią užtvėrė OMON pareigūnai, praneša „Laisvės radijas“.

Teisėsaugos institucijų darbuotojai sulaikė apie dešimt asmenų.

Akcijos metu sulaikyti ir du „Euroradio“ žurnalistai, vedę tiesioginę transliaciją.

Pasak leidinio „Naša Niva“, iš viso sulaikyta mažiausiai 17 studentų iš įvairių Minsko universitetų.


Praėjusią savaitę tariamas Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka, komentuodamas studentų dalyvavimą protesto akcijose, pareiškė, jog jei jie „nenori mokytis, tai tada turi eiti ginti tėvynės“.

„Aš įsivaizduoju, kokia audra kils. Būsiu kaltinamas, kad aš bauginu studentus, žadu juos išsiųsti į armiją. Visai ne. Kartoju: kas nori mokytis, tas mokysis, tarnyba bus atidėta. Kas eis į gatves arba nenorės mokytis, prieš tuos imsimės priemonių pagal įstatymą“, – pridūrė jis.

A. Lukašenka rugsėjo 1 d. dalyvavo susitikime Baranovičių valstybiniame universitete. Ten jis pakomentavo protestus.

„Karšta vasara tiesiogine ir perkeltine prasme baigėsi, atėjo laikas nukreipti energiją į kūrybinį kanalą“, – sakė tariamas Baltarusijos prezidentas.

Vos prieš savaitę reikalavęs atleisti mokytojus, palaikiusius opozicijos protesto akcijas, dabar A. Lukašenka tikino, kad „kiekvienas mokytojas bus valstybės saugomas“.

„Taip buvo ir bus visada. Tačiau mes taip pat tikimės daugiau mokytojų dalyvavimo sprendžiant strategines problemas“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.