Skelbiama, kad JAV pajėgas prie O. bin Ladeno gyvenamosios vietos po daugiau nei ketverius metus trukusios sekimo operacijos netyčia atvedė teroristų lyderio kurjeris. Kurjeris, kuris buvo sektas ketverius metus, buvo įvardytas asmenų, sulaikytų po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių.

„Sulaikytieji minėtąjį asmenį įvardijo kaip vieną iš O. Bin Ladeno patikėtinių. Vyrai nurodė, kad kurjeris gali gyventi su „Al Qaedos“ lyderiu ir jį saugoti“, - žurnalistams per spaudos konferenciją sakė JAV administracijos šaltinis.

Po beveik 10 metų trukusių paieškų O. bin Ladenas buvo susektas – manoma, kad prie teroristo nukovimo operacijos prisidėjo JAV pareigūnų 2010 metų rugpjūtį gauta informacija, esą kurjeris gyvena itin slaptame ir gerai saugomame pastate Islamabado priemiestyje.

„Kai pareigūnai pamatė minėtąją tvirtovę, kur gyveno kurjeris, buvo šokiruoti to, ką išvydo: tikrai unikali ir sunkiai žodžiais nupasakojama tvirtovė“, - sakė JAV administracijos šaltinis.

Namas stovi Abotabade, apie 50 kilometrų nuo Islamabado centro – šiame rajone gyvena gana pasiturintys Pakistano piliečiai ir daug į pensiją išėjusių šalies kariuomenės pareigūnų.

O. bin Ladeno tvirtovė – maždaug 8 kartus didesnė už aplinkinius namus, užima gana didelę teritoriją. Ji buvo pastatyta 2005 metais. Kai buvo statoma, tvirtovė buvo pačiame Abotabado rajono pakraštyje, purvino kelio pabaigoje, tačiau per šešerius metus namų pridygo ir aplinkui, kelias buvo sutvarkytas.

Tvirtovę juosia nuo 3 iki 5 metrų aukščio išorinės sienos su spygliuota viela. Sklypo viduje pačia tvirtovę dar saugo kelios vidinės apsaugos sienos. Pareigūnai pasakoja, kad į tvirtovės teritoriją buvo įmanoma patekti tik įveikus dvejus saugumo vartus. Skelbiama, kad iš O. bin Ladeno namų saugumo sumetimais niekada nebuvo išvežamos šiukšlės – jos buvo deginamos tvirtovės teritorijoje.

Pastate labai nedaug langų ir visi jie veda tik į vidinį kiemą. Tvirtovės terasą nuo pašalinių akių dar saugojo 2,1 metro aukščio siena.