Prieš pat balsavimą nuomonių apklausos rodė svyravimą – bet kuris iš keturių pirmaujančių kandidatų tikrai gali perimti penktos pagal dydį Europos Sąjungos (ES) ekonomikos vairą. Ant kortos pastatyta daug: Nyderlandai, tvirtai remiantys Ukrainą ir pasisakantys už griežtą fiskalinę drausmę euro zonoje, siekia didesnio vaidmens Europos Sąjungoje ir pasaulinėje arenoje.

Ar Nyderlandai galėtų išsirinkti pirmąją moterį ministrę pirmininkę? Į šias aukščiausias pareigas taikosi Dilan Yesilgoz, centro dešiniosios VVD partijos lyderė ir M. Rutte's įpėdinė.

Turkijoje gimusi charizmatiška 46 metų politikė laikosi griežtos pozicijos dėl imigracijos ir žada sumažinti pabėgėlių skaičių. Daugeliui tai paradoksas, nes ji pati dar mergaitė atvyko pas prieglobsčio prašantį tėvą.

Visi nustebo, kai D. Yesilgoz pareiškė, kad yra pasirengusi priimti į VVD vadovaujamą koaliciją prieš islamą nusistačiusį Geertą Wildersą - tai būtų radikalus posūkis nuo M. Rutte's politikos.

G. Wildersas sušvelnino kai kurias griežtas savo pažiūras, netgi sakė, kad yra „didesnių problemų“ nei prieglobsčio prašytojų skaičiaus mažinimas ir teigė galįs „įšaldyti“ kai kurias savo antiislamiškas pozicijas. Jo PVV partija paskutinėmis kampanijos dienomis, regis, įgijo pagreitį, apklausos rodė, kad jos populiarumas šoktelėjo, tad po rinkimų ji gali turėti įtakos.

G. Wilderso pergalė būtų politinis žemės drebėjimas, kurį pajustų ne tik Nyderlandai, tačiau neaišku, kas sutiktų prisidėti prie PVV vadovaujamos koalicijos, todėl sudaryti vyriausybę jam būtų sudėtinga.

Visiškai naują - Naujosios socialinės sutarties partiją (NSC) - sukūrė parlamentaras Pieteris Omtzigtas, pramintas „Šventuoju Pieteriu“ ir daugelio laikomas politiniu mesijumi dėl savo pradėto kryžiaus žygio išvalyti Nyderlandų politiką. Vienu metu jis atrodė aiškus favoritas, bet paskutinėmis kampanijos dienomis jo populiarumas sumenko. Jis sakė, kad vadovautų ekspertų, o ne politikų kabinetui.

Buvęs Europos komisaras Fransas Timmermansas tikisi, kad kairieji neleis įsigalėti dešiniesiems, atstovaujamiems D. Yesilgoz ir G. Wilderso. 62 metų ES žaliojo kurso architektas, patyręs politikas, papildė kampaniją klimato kaitos klausimais. Pastarosiomis dienomis jis taip pat patyrė palaikymo šuolį, nes, pasak analitikų, kairiųjų pažiūrų rinkėjai susivienijo, kad jo vadovaujamas žaliųjų ir socialdemokratų aljansas užkirstų kelią dešiniųjų koalicijai.

Greičiausiai nė viena partija negaus daugiau kaip 20 proc. balsų, o tai reiškia, kad vos paskelbus rezultatus prasidės derybos dėl koalicijų. Pastarajai vyriausybei sudaryti prireikė 271 dienos.

Nė viena partija parlamente neturės daugumos. Apklausos rodo, kad norint turėti daugumą reikės mažiausiai trijų partijų koalicijos. Remiantis antradienį paskelbta apklausų apžvalga, kiekviena iš trijų pirmaujančių partijų galėtų gauti maždaug 16-18 proc. balsų.

Pirmalaikiai visuotiniai rinkimai Nyderlanduose buvo paskelbti vasarą žlugus ministro pirmininko M. Rutte's centro dešiniųjų koalicijai, ją paskandino nesutarimai dėl migracijos politikos. M. Rutte paskelbė, kad traukiasi iš politikos. Jis 13 metų buvo ministras pirmininkas ir eis pareigas, kol bus išrinktas naujas premjeras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją