Kijevo duomenimis, trys civiliai žuvo vyriausybinių pajėgų kontroliuojamame Sartanos kaime netoli Mariupolio uostamiesčio bei dar vienam kaime netoli sukilėlių bastiono Donecko. Prorusiški separatistai skelbia, kad penki civiliai žuvo Donecke ir Gorlivkos kaime.

Prie greitkelio tarp Mariupolio ir Donecko vyriausybiniai daliniai ir sukilėliai jau kelias dienas kaunasi nuožmiuose mūšiuose. Mariupolis yra paskutinysis didesnis miestas konflikto regione, kurį vis dar savo rankose laiko Ukrainos kariuomenė. Separatistai praėjusiomis dienomis vis mėgino užimti šį strategiškai svarbų uostą.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas pareiškė esąs „rimtai sunerimęs“ dėl naujos smurto eskalacijos. Besitęsiantis paliaubų pažeidinėjimas ir žmonių žūtys esą yra „nepriimtinas dalykas“. Pasak JT vadovo, visos šalys turi siekti, kad būtų užkirstas kelias naujai „smurto spiralei“, kuri reiškia tik naujas žūtis, kančias ir sugriovimus.

Per mūšius Rytų Ukrainoje, kurie prasidėjo 2014 metų balandį, JT duomenimis, žuvo daugiau kaip 6 800 žmonių. Paliaubas, dėl kurių susitarta vasarį Minske, abi pusės reguliariai pažeidinėja.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį apkaltino Ukrainos vyriausybę rengiantis naujai atakai Rytų Ukrainoje. Maskva, anot jo, „sunerimusi“ dėl pastarųjų dienų įvykių, kurie „labai stipriai“ parodo, kad ruošiamasi didesnei karinei akcijai.

Kijevas savo ruožtu apkaltino Maskvą dėl smurto eskalacijos ir kalbėjo apie „tyčines provokacines“ Rusijos remiamų sukilėlių akcijas. Ukraina jau prieš tai pareiškė būgštavimus, kad prorusiški sukilėliai rugpjūčio 24 dieną gali pradėti naują puolimą. Ši diena yra buvusios sovietinės respublikos nepriklausomybės diena.