10. Kyro kapas

Kyras Didysis buvo didžiulės Persijos imperijos VI a. pr. Kr įkūrėjas ir valdovas. Jo kapas yra vienas svarbiausių monumentų Pasargadėje, senovinėje Persijos sostinėje, šiuo metu esančioje Irano teritorijoje.

Kai Aleksandras Makedonietis sugriovė Persepolį, jis nuvyko iki Kyro kapo ir įsakė vienam iš savo karių įeiti į monumento vidų. Viduje jis rado auksinę lovą, geriamaisiais indais apstatytą stalą, auksinį karstą, kažkiek brangakmenių su ornamentais ir užrašą ant kapo: „praeivi, aš esu Kyras, kuris davė persams imperiją, ir buvo Azijos karalius“.

Deja, iki šių laikų neišliko jokių šio užrašo pėdsakų.

9. Humajuno kapas

Mogolų imperatoriaus Humajuno kapas buvo užsakytas jo žmonos 1562 metais. Tai buvo pirmasis kapas – dabartinės Indijos teritorijoje, kuris tapo precedentu vėlesnei mogolų architektūrai. Mauzoliejus yra Delyje, Indijoje.

Įkvėptas persiškosios architektūros, kapas iškilo į 47 metrų aukštį. Išorinis dvigubo kupolo sluoksnis įsilieja į baltojo marmuro kompoziciją, tuo metu vidinė jo dalis suteikia formą interjerui.

Kaip kontrastas akylai baltam kupolui, likusi pastato dalis yra pastatyta iš raudono smiltainio. Pagrindinis kapas buvo statomas 8 metus, jis buvo pastatytas 12 hektarų persiškojo stiliaus sodo centre.

8. Šventojo angelo pilis

Adriano mauzoliejus, dar žinomas kaip Šventojo angelo pilis, yra cilindrinis bokštas Romoje, kurį liepė pastatyti Romos Imperatorius Adrianas kaip mauzoliejų sau ir savo šeimai.

Adriano pelenai buvo patalpinti čia po jo mirties 138 metais, kartu su jo žmonos Sabinos ir pirmojo įvaikinto sūnaus pelenais. Vėliau jo įpėdinių palaikai taip pat buvo laidojami čia, paskutinis užfiksuotas atvejis buvo Karakalos palaikų palaidojimas čia 217 metais.

Pastatas vėliau buvo naudojamas kaip tvirtovė ir pilis, o šiuo metu ten yra įsikūręs muziejus.

7. Džahangyro kapas

Džahangyro kapas yra mauzoliejus, pastatytas mogolų imperatoriui Džahangyrui, kuris valdė nuo 1605 iki 1627 metų. Šis žinomas mauzoliejus šiuo metu yra Lahore, Pakistano teritorijoje.

Džahangyro sūnus pastatė mauzoliejų praėjus 10 metų po tėvo mirties. Šalia jo yra patrauklus sodas, kuriame stovi keturi 30 m aukščio minaretai. Vidus yra ištapytas freskomis. Mauzoliejaus viduje yra baltojo marmuro sarkofagas, kurio šonai yra papuošti gėlių mozaikomis.

6. Imamo Huseino mauzoliejus

Imamo Huseino ibn ‘Ali mauzoliejus šiuo metu yra Karbalos mieste, Irako teritorijoje, ir yra pastatytas ant Huseino ibn ‘Ali kapo, antrojo Mohameto anūko, netoli tos vietos, kuri jis buvo nužudytas per Karbalos mūšį. Kapas yra viena švenčiausių vietų šiitams ir daugelis jų ten vyksta piligriminėms kelionėms.

Kraštinė mauzoliejaus siena yra apsupta medinių vartų ir padengta stiklinėmis dekoracijomis. Vartai atsirado į patalpą, padalintą į 65 mažesnius kambarius, išpuoštus viduje ir išorėje. Huseino kapas yra uždarytas į narvą panašioje struktūroje ir yra tiesiai po auksiniu kupolu.

5. Lenino mauzoliejus

Maskvos centre šiuo metu stovi Vladimiro Lenino mauzoliejus. Jo balzamuotas kūnas buvo išstatytas viešai iškart po jo mirties 1924 metais. Palaikai reikalauja kasdienio darbo – drėkinimo ir konservantų leidimo po drabužiais.

Lenino kūnas

Lenino sarkofagas laikomas 16 laipsnių temperatūroje, o drėgmė palaikoma 80-90 proc. lygyje. Kas aštuoniolika mėnesių lavonas yra nukeliamas ir panardinamas į vonią su specialiomis cheminėmis medžiagomis.

Lankytojams mauzoliejuje negalima fotografuoti ar filmuoti, taip pat kalbėti ir rūkyti.

4. Širvanšachų mauzoliejus

Šis mauzoliejus yra Širvanšachų rūmų dalis, didžiausio Širvanų-Abšeronų Azerbaidžano architektūros atšakos monumento, esančio Baku.

Be širvanšachų mauzoliejaus, komplekse yra pagrindinis rūmų pastatas, mažas akmens paviljonas, laidojimo saugyklos, mečetė ir pirties liekanos.

Mauzoliejus yra stačiakampio formos ir turi kupolą, kuris yra dekoruotas žvaigždėmis. XV amžiuje sultonas Kalilula I įsakė pastatyti šią laidojimo vietą savo motinai ir sūnui.

3. Shah-i-Zinda kapinės

Shah-i-Zinda yra vienas žinomiausių mauzoliejų Centrinėje Azijoje, kuris šiuo metu yra Uzbekistano teritorijoje. Shah-i-Zinda komplekse yra trys struktūrų grupės, sujungtų keturkampiais perėjimais. Ankstyviausi pastatai buvo statomi XI-XII amžiuose. Tačiau dauguma pastatų buvo statomi XIV-XV amžiuose.

Shah-i-Zindos („karalius gyvas“) mauzoliejus yra susijęs su Kusamo ibn Abbaso – pranašo Mahometo pusbrolio – legenda. Anot legendos, jam dėl jo tikėjimo buvo nukirsta galva, tačiau jis ją pasiėmė ir išėjo į rojaus sodą, kur gyvena iki šiol.

2. Terakotinė armija

Pirmojo Činų dinastijos (221 m. pr. Kr. – 206 m. prieš Kr.) imperatoriaus, kuris sėkmingai nugalėjo visus konkurentus ir suvienijo Kiniją, mauzoliejus yra netoli Siano miesto.

Imperatoriaus kapas dar nebuvo iškastas, bet atrasta jo terakotinė armija, atrasta netoliese, jau spėjo tapti populiaria turistų atrakcija Kinijoje.

Skaičiuojama, kad trijose duobėse, kuriose rasta terakotinė armija, yra 8 tūkst. karių, 130 kovos vežimai su 520 arkliais ir 150 ratiniais žirgais, kurių didžioji dalis yra vis dar užkasta.

Figūros atrodo itin tikroviškai ir yra tikro žmogaus dydžio. Spalvota lako apdaila, individualūs veido bruožai, ir tikri ginklai, kurie buvo panaudoti gaminant šias figūras, sukūrė realistinį vaizdą.

Nors ginklai buvo pavogti, o dažai smarkiai nubluko, šios armijos egzistavimas yra tarsi testamentas, rodantis, kiek buvo įdėta darbo ir sugebėjimų ją kuriant.

1. Tadžmahalas

Tadžmahalas Agroje yra didžiulis baltojo marmuro mauzoliejus, pastatytas tarp 1632 ir 1653 metų, mogolų imperatoriaus Džahanšano mylimos žmonos atminimui.

Tadžmahalas yra vienas geriausiai išsilaikiusių ir architektūriškai gražių kapų pasaulyje, vienas iš mogolų architektūros šedevrų, ir vienas iš didžiųjų Indijos stebuklų.

Vadinamas „ašara ant amžinybės skruosto“, monumentas iš tiesų yra integruotas statinių kompleksas. Be balto marmurinio mauzoliejaus su kupolu, jis jungia kelis kitus gražius pastatus, spindinčius baseinus, ir plačius dekoratyvinius sodus su žydinčiais medžiais ir krūmais.