Apie tai N. Puteikis pasakoja socialiniame tinkle „Facebook“.

Kaip žinoma, rusų žiniasklaida pranešė, jog iš Uzbekijos kilęs Bachretdinas Chakimovas Afganistane dingo 1980 m. ir buvo rastas šiais metais besivadinantis Šeichu Abdulla.

Uzbekas tarnavo 101-ame motošaulių pulke, kuris buvo dislokuotas netoli Herato miesto. 1980 m. rugsėjį jį sunkiai sužeistą mūšyje paėmė vietos gyventojai, o paskui ėmė globoti žolelėmis gydantis žiniuonis.

N. Puteikis teigia 1984-1985 m. tarnavęs 12 pulke kitoje plento Heratas-Šindandas pusėje, nei buvo dislokuotas 101-asis motošaulių pulkas.

„Apie šį paimtą į nelaisvę kareivį tuomet mums pasakojo įvairias istorijas: kad turėjo įrodyti ištikimybę modžahedams atnešdamas SSRS kariuomenės kareivio-naktinio sargybinio galvą, ir neva jis atnešė ir neva gavo leidimą vesti vietinę moterį ir buvo priimtas į modžahedų gretas. Ir kad už jo pristatymą gyvu SSRS kariuomenės to pulko Osobyj otdel (KGB filialas) yra paskyręs didelę premiją“, - rašo N. Puteikis.

„Kiek teisybės, o kiek propagandos tada buvo nežinau, bet jo buvusią pavardę ir jo dabartinę pavardę bei kažkokią nuotrauką tikrai mačiau ant spec. plakato mūsų 12 pulko Ypatingojo skyriaus lauko palapinėje“, - priduria Seimo narys.

DELFI primena, kad 1979 m. Sovietų Sąjunga gelbėdama prokomunistinį Afganistano režimą įvedė sovietų kariuomenę, tačiau 1989 m. buvo priversta trauktis iš šalies, mat modžahedais vadinami vietiniai partizanai, remiami arabų valstybių bei JAV, sugebėjo išplėsti savo įtaką visoje šalyje. Afganistano kare dalyvavo apie 5000 lietuvių, kurie prievarta buvo paimti į sovietų armiją.

Kovotojai prieš sovietus modžahedais vadinami nuo termino „džihadas“, reiškiantį šventą karą prieš netikėlius. „Mudžahid“ reiškia „vykdantis džihadą“ ar „kovojantis“.

Kaip rašo islamo specialistas Egdūnas Račius, etimologiškai žodis „džihad“ yra arabų kalbos veiksmažodžio „džahada“, kurio pagrindinė reikšmė yra „stengtis“, daiktavardinė forma. Džihadas yra didysis ir mažasis. Didžiajam džihadui priskiriama kova su savo silpnybėmis, misionieriška veikla, tuo tarpu kardo džihadas arba ginkluota kova prieš netikėlius yra mažasis džihadas.