Žurnalistas Andrejus Kamakinas primena apie prancūzų laikraštyje „Le Monde“ paskelbtą informaciją, susijusią su plataus atgarsio žiniasklaidoje sulaukusia PKK „Vagner“ – Vagnerio slapyvardžiu žinomo atsargos papulkininkio Dmitrijaus Utkino vadovaujama grupe. Jos samdiniai iš pradžių, kai padėtis Rytų Ukrainoje buvo ypač įtempta, kariavo Donbase, o vėliau persibazavo į Siriją. Iš šios šalies kartais gaunama pranešimų apie kurio nors iš karių žūtį.

Balandžio mėnesį „Le Monde“ rašė, kad „Vagner“ interesų ratas plečiasi: rusų samdiniai jau pastebėti anksčiau Prancūzijos kolonija buvusioje Centrinės Afrikos Respublikoje. Gegužę tame pačiame laikraštyje pasirodė dar vienas straipsnis ta pačia tema.

Žurnalistai tada teigė turį informacijos, kad už 60 kilometrų nuo Centrinės Afrikos Respublikos sostinės Bangio, Berenge esančiame dvare, kitados buvusiame prezidento, o vėliau – šalies imperatoriaus Jean-Bedelio Bokassos rezidencija, įkurta Maskvos pasiuntiniais pavadintų asmenų bazė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paaiškino, kad žmonės, apie kuriuos kalbama, yra karinės parengties instruktoriai. Rusijos diplomatai nurodė, kad, reaguojant į konkretų Centrinės Afrikos Respublikos prezidento prašymą ir gavus Rusijos gynybos ministerijos JT Saugumo Tarybos komiteto sutikimą, nuo šių metų sausio pabaigos iki vasario pradžios Centrinės Afrikos Respublikos pajėgų poreikiams patenkinti buvo nusiųsta šaulių ginklų ir šaudmenų partija, be to, į šalį buvo iškomandiruoti penki kariškiai ir 170 instruktorių, turėjusių pasirūpinti tinkama Centrinės Afrikos Respublikos karių parengtimi.

Vis dėlto prancūzų žurnalistai tikino, kad be oficialiai iškomandiruotų instruktorių Centrinės Afrikos Respublikoje yra ir samdinių.

Remiantis „Le Monde“ skelbiama informacija, rusai pakeitė Jungtinių Tautų taikdarystės misiją vykdžiusius Ruandos karius, saugojusius šalies prezidentą Faustin-Archange‘ą Touaderą. F. A. Touadero administracija, kaip rašė „Novaja gazeta“ cituojamas prancūzų leidinys, patvirtino, kad į respubliką išties atvyko „rusų karinių veiksmų specialistų būrys, turėsiantis sustiprinti šalies vadovo apsaugą“. Kaip tik tada prie prezidento komandos prisijungė apsaugininkų darbą koordinuojantis patarėjas iš Rusijos. Šis žmogus gelbsti ir tada, kai Maskvai ir Bangiui tenka spręsti klausimus gynybos ir ekonomikos srityse.

Prancūzų leidinyje teigiama, kad penki Maskvos pasiuntiniai – tai kadriniai kariniai žvalgybininkai, o likusieji, esą, yra pasamdyti dviejų privačių karinių kompanijų – „Sewa Security Services“ ir „Lobaye Ltd.“ Verta pasakyti, kad daugelis ekspertų įsitikinę, jog iš tiesų čia kalbama apie Vagnerio grupę, kuri, šaltinių teigimu, susijusi su V. Putino virėjo pravardę jau užsitikrinusiu Jevgenijumi Prigožinu.

„Vagner“ samdinių buvo pastebėta ir kaimyninėje Afrikos šalyje. Šį faktą sausio mėnesio ataskaitoje nurodė amerikiečių žvalgybos ir tyrimų bendrovė „Stratfor“.

Apie pirmo PKK „Vagner“ būrio išsiuntimą į Sudaną kaip tik tada prakalbo ir buvęs nepripažintos Donecko Liaudies Respublikos gynybos ministras Igoris Strelkovas. Jis taip pat informavo, kad į Centrinės Afrikos Respubliką jau rengiasi išvykti dar vienas rusų samdinių būrys.

Minėtina, kad „Vagner“ samdinių akivaizdžiai negąsdina Rusijos įstatymai, nors kaip tik jie, anot „Novaja gazeta“, turėtų kelti nemenką nerimą.

Pateikdamas citatą iš Rusijos baudžiamojo kodekso 359 straipsnio, laikraštyje skelbiamo straipsnio autorius nurodo, kad samdinio verbavimas, mokymas, finansavimas arba kitoks rėmimas materialinėmis vertybėmis, taip pat jo išnaudojimas kariniame konflikte arba kariniuose veiksmuose yra baudžiamas 4–8 metų laisvės atėmimo bausme.

Pačiam samdiniui už dalyvavimą kariniuose veiksmuose gresia iki septynerių metų kalėjimo. „Samdinys“ šiuo atveju apibrėžiamas kaip asmuo, veikiantis su tikslu gauti materialinį atpildą ir nesantis kariniame konflikte arba kariniuose veiksmuose dalyvaujančios šalies piliečiu, pastoviai negyvenantis jos teritorijoje ir nesantis asmeniu, pasiųstu įvykdyti oficialių įsipareigojimų.

Straipsnio autorius nurodo, kad PKK „Vagner“ nariai kuo puikiausiai atitinka visas 359 straipsnyje suminėtas charakteristikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)