Kyjivui reikės “didelės“ Vakarų karinės pagalbos, kad galėtų tikėtis pakeisti situaciją“, – pirmadienį pareiškė karinės žvalgybos vadas Nilsas Andreasas Stensönesas.

„Šiame kare Rusija šiuo metu yra stipresnėje pozicijoje nei prieš metus ir įgyja pranašumą“, – kalbėjo N. A. Stensönesas, pristatydamas kasmetinį Norvegijos saugumo tarnybų parengtą rizikos vertinimą. Maskva galėtų „mobilizuoti maždaug tris kartus daugiau karių nei Ukraina“, pabrėžė jis. Be to, Rusija esą „geriau nei tikėtasi“ prisitaiko prie sankcijų, o pramonė geba „gaminti užtektinai amunicijos, karinių automobilių, dronų ir raketų, kad galėtų visus metus tęsti karo veiksmus.

N. A. Stensöneso duomenimis, Rusija gauna karinės paramos iš Irano, Baltarusijos ir Šiaurės Korėjos. Kinija, jo žiniomis, netiekia ginklų, tačiau perduoda „mašinų, automobilių, elektronikos ir atsarginių dalių“, kurios yra naudingos Rusijos ginklų pramonei.

Vakarų ginklų tiekimas esą būtinas, kad Ukrainos pajėgos galėtų gintis ir vėl atgauti iniciatyvą konflikte. Norvegija greta Danijos ir Nyderlandų yra viena šalių, ketinančių perduoti Ukrainai F-16 tipo naikintuvų. Norvegijos gynybos ministras Björnas Arildas Gramas pareiškė, jog Norvegija ir Europa „turi būti pasirengusios prisiimti daugiau atsakomybės, kad užtikrintų savo ir savo sąjungininkių saugumą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją