Rusijos piliečiai, kurių kelionės tikslas yra turizmas arba kita nebūtina veikla, po sienos kirtimo bus deportuojami.

Sugriežtintos taisyklės bus taikomos ir tiems, kuriems vizas dar iki tvarkos sugriežtinimo 2022 metų pavasarį buvo išdavusi Norvegija, ir turintiems kitų Šengeno erdvei priklausančių šalių išduotas vizas, nurodoma išplatintame pranešime.

Išimtys gali būti padarytos tik tiems Rusijos piliečiams, kurie vyksta pas artimus gimines arba dirbti ir studijuoti Norvegijoje arba Šengeno erdvėje.

Vyriausybės pranešime spaudai taip pat pažymima, kad tokį sprendimą nulėmė Norvegijos noras paremti sąjungininkes ir partneres, kurios taiko tokius apribojimus reaguodamos į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą.

Atvykstančių Rusijos piliečių srautus Norvegija apribojo dar 2022 metų pavasarį: tada buvo sustabdytas turistinių vizų išdavimas. Pernai rudenį Norvegija uždraudė įvažiuoti į šalį lengviesiems automobiliams su rusiškais numeriais. Draudimas buvo įvestas po to, kai Europos Komisija automobilių su rusiškais numeriais įvažiavimą prilygino draudžiamam importui. Be Norvegijos, automobilių su rusiškais numeriais šiuo metu neįsileidžia dar šešios Europos Sąjungos šalys – Suomija, Lenkija, Lietuva, Latvija, Estija ir Vokietija.

Kaip anksčiau yra sakęs Norvegijos saugumo policijos tarnybos Vakarų Norvegijoje vadovas Torgils Lutro, regione darbuojasi Rusijos žvalgybos agentai. Per pokalbį su portalu NRK jis teigė manąs, kad Rusija gali surengti diversiją, pavojingą ypatingos svarbos infrastruktūrai.

Šaltinis
Temos
Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)