Per gruodį Paryžiuje šių valstybių valstybių („Normandijos ketverto“) lyderių susitikimą buvo sutarta atnaujinti taikos procesą, ir paskatinti Kijevą bei Rusijos remiamus separatistus apsikeisti belaisviais. Tačiau per viršūnių susitikimą nepavyko išspręsti virtinės svarbių klausimų, tokių kaip vietos valdžios rinkimų Donbase tvarkaraštis ir sienų kontrolė separatistų kontroliuojamame regione.

„Štai kodėl svarbu suteikti naują impulsą sprendimams ir jų įgyvendinimui“, – pabrėžė H. Maasas.

Jis pažymėjo, jog užsienio reikalų ministrai sutiko kitą savaitę surengti vaizdo konferenciją, bet nenurodė konkrečios datos.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad preliminariai ši konferencija planuojama balandžio 30 dieną.

„Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis visada pabrėžė ir pabrėžia, kad taikos siekis Donbase yra jo prioritetas numeris vienas. Nuo to laiko, kai pradėjau eiti Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas, pasisakau už ministrų dialogo suaktyvėjimą Normandijos formatu. Aš keletą kartų iškėliau šią problemą pokalbiuose su kolega vokiečiu Heiko Maasu. Džiaugiuosi, kad jam pavyko susitarti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu kitą savaitę surengti tokį pokalbį vaizdo ryšiu. Preliminariai jis planuojamas balandžio 30 dieną“, – teigė D. Kuleba.

Praėjusią savaitę Ukrainos pajėgos ir Rusijos palaikomi separatistai apsikeitė 34 kaliniais.

Vokietija ir Prancūzija tarpininkavo 2015 metais Minske sudarant susitarimą dėl taikos Rytų Ukrainoje, ir nuo to laiko siekia padėti jį įgyvendinti. Tačiau lieka neaišku, kada šių šalių lyderiai vėl susitiks su Rusijos ir Ukrainos prezidentais.