„Seyni Kountche“ stadionas, didžiausias Nigeryje, talpinantis 30 000 žiūrovų, buvo užpildytas dviem trečdaliais, jame garsiai aidėjo vuvuzelų garsai.

Tribūnose plevėsavo Nigerio, Alžyro ir Rusijos vėliavos, o aikštės centre pasirodė Nigerio nacionalinėmis spalvomis pasipuošę akrobatai.

„Turime teisę rinktis partnerius, kokių norime, ir Prancūzija turi gerbti šį pasirinkimą“, – sakė modelis Ramatou Ibrahim Boubacar, nuo galvos iki kojų pasipuošusi Nigerijos vėliavomis.

„Šešiasdešimt metų nebuvome nepriklausomi, tik nuo valstybės perversmo dienos“, – kalbėjo ji.

R. I. Boubacar pridūrė, kad šalis visapusiškai remia Nacionalinę tėvynės apsaugos tarybą (CNSP), kuri perėmė valdžią po to, kai liepos 26 d. buvo nuversta prezidento Mohamedo Bazoumo vyriausybė.

CNSP vadovauja generolas Abdourahamane Tiani, kurio naujuoju taikiniu tapo buvusi kolonijinė valstybė Prancūzija.

Penktadienį Nigerio užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Prancūzijos ambasadorius Sylvainas Itte turi per 48 valandas išvykti iš šalies, tvirtindama, kad šis atsisakė susitikti su naujaisiais vadovais, ir įvardindama Prancūzijos vyriausybės veiksmus kaip „prieštaraujančius Nigerio interesams“.

Paryžius atmetė šį reikalavimą, sakydamas, kad „pučistai neturi įgaliojimų teikti tokį reikalavimą“.

„Prancūzijos ambasadorius, užuot išvykęs, įsivaizduoja, kad tai jo tėvų žemė“, – sakė Idrissa Halidou, sveikatos priežiūros darbuotojas ir CNSP narys.

„Mes – karingi žmonės ir esame pasirengę kovoti prieš“ Vakarų Afrikos valstybių bloką ECOWAS, pridūrė jis.

Vakarų Afrikos blokas taikė sankcijas naujajam režimui ir grasino panaudoti karines priemones jam pašalinti, jei naujieji valdantieji negrąžins valdžios M. Bazoumui.

Naujieji Niamėjaus vadovai kaltina ECOWAS, kad ši yra „Prancūzijos kišenėje“.

Prancūzija Nigeryje turi 1 500 karių, kurie padėjo M. Bazoumui kovoti su šalyje jau daugelį metų veikiančiomis džihadistų pajėgomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją