KAS ŽINOMA APIE ŽUDIKĄ? 

- Mohamedas Lahouaiej Bouhlelis gimė 1985 m. sausio 3 d. Tunise; 

- Dirbo vairuotoju ir išvežiotoju; 

- Turėjo žmoną ir vaikų; 

- Buvo žinomas policijai dėl vagysčių, smurto ir grasinimų; 

- Buvo suimtas dėl grasinimo aplinkiniams šaunamuoju ginklu; 

- Teigiama, kad niekada nerodė radikalizmo požymių;

Tylus vienišius, linkęs į smurtą, vaikų tėvas: taip jį aprašo Vokietijos naujienų portalas spiegel.de. Vyras 1985 m. sausio 3 d. gimė Tunise, tačiau jau kurį laiką gyveno Prancūzijoje, kur turėjo leidimą gyventi ir dirbti.

Apie politinę ar religinę jo radikalizaciją ženklų nebuvo arba buvo labai mažai. Kas gi tas žmogus, kuris įtarimų nesukėlė nei slaptosioms tarnyboms, nei kaimynams, tačiau visus šokiravo tokiu žiauriu poelgiu?

Vyras vienas gyveno šiaurės Nicoje esančiame bute, kurį penktadienį tikrino pareigūnai. M. L. Bouhlelis buvo vedęs, turėjo trejų metukų sūnų. BBC praneša, kad jis turėjo netgi tris vaikus. CNN praneša, kad jis buvo išsiskyręs, gyveno vienas, tačiau kartais jo bute lankydavosi ir jo vaikai.

M. L. Bouhlelio butas
SVARBIAUSI FAKTAI, KURIUOS ŽINOME:

 - Nicoje per Bastilijos dienos šventę į minią rėžėsi baltas didžiulis sunkvežimis; 

- Prancūzijos prokuroras patvirtino, kad žuvo mažiausiai 84 žmonės, 52 vis dar yra sunkios būklės, žuvusiųjų skaičius auga; 

- Daugiau nei 200 žmonių sužeista; 

- Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as teigė, kad išpuolis yra „teroristinio pobūdžio“;

- Pareigūnai patvirtino, kad užpuolikas, vairavęs sunkvežimį yra nukautas, sunkvežimio viduje rasta sprogmenų, šaunamųjų ginklų, dokumentai; 

- Prancūzijos žiniasklaida užpuoliką įvardija kaip Mohamedą Lahouaiej Bouhlelį. 

- Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė.


M. L. Bouhlelio tapatybė buvo nustatyta pagal dokumentus, rastus sunkvežimyje, kurį jis pavertė mirtinu ginklu. Pirminiais duomenimis, jis veikė vienas, jokia teroristinė organizacija kol kas neprisiėmė tikros ar tariamos atsakomybės už teroro išpuolį.

Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis

M. L. Bouhlelio kaimynai naujienų agentūrai AFP sakė, kad vyras sudarė vienišio, atsiskyrėlio įspūdį. Sutiktas laiptinėje jis niekada nesisveikindavo. Jis neatrodė religingas, dažnai nešiodavo šortus. Viena kaimynė apibūdino jį, kaip gerai atrodantį vyrą, tačiau ją erzindavo jo įbesti žvilgsniai į moters dukras.

M. L. Bouhlelio butas

Policijai jis buvo žinomas. Kovo mėnesį jis buvo teisiamas dėl kūno sužeidimo ir ginklų laikymo, jam buvo paskirta lygtinė šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Prancūzijos tarnybų duomenimis, tąkart kalba ėjo apie kivirčą po autoįvykio: M. L. Bouhlelis į kitą eismo dalyvį metė medinę paletę. Tačiau jis nebuvo patekęs į slaptųjų tarnybų akiratį, neužfiksuota, kad jis būtų radikalių pažiūrų. Tačiau tviteryje plinta žinutės, kad jis šaukė "Allahu akbar", vykdydamas šiurpų išpuolį. Tačiau ši informacija nėra oficialiai patvirtinta.

Šiuo metu, pasak prokuroro Francois Molinso, vertinami žudiko namuose rasti dokumentai. Vyras sunkvežimį, kuriuo surengė kruviną ataką, išsinuomojo liepos 11-ąją ir iš tikrųjų turėjo grąžinti liepos 13-ąją.

F. Molinso duomenimis, Nicoje žuvo 84 asmenys, sužeistųjų yra 202, 52 jų būklė kritinė. 25 aukos gydomos reanimacijoje. Tarp žuvusiųjų yra 10 vaikų ir jaunuolių.

Kaip Nicos žudikas buvo sustabdytas

Kiek žmonių M. L. Bouhlelis galėjo nužudyti, jei nebūtų sustabdytas, neaišku. Triskart žmonės mėgino jam užkirsti kelią. Vienas už tai sumokėjo gyvybe. Tik kai sunkvežimio kabiną suvarpė daugiau kaip 50 kulkų, išpuoliui buvo padarytas galas, rašo „n-tv.de“.

Anot prancūzų žiniasklaidos, M. L. Bouhlelis paskutiniame savo kelio ruože pražudė ypač daug žmonių. Teigiama, kad 30 aukų žuvo paskutiniuosiuose jo metruose. Dar prieš tai, kai žudikas paskutinį kartą pagreitino 19 tonų svorio automobilį, sunkvežimį sustabdyti pamėgino motorolerio vairuotojas. Mėgėjiškame vaizdo įraše matyti, kaip vyras iš kairės aplenkia transporto priemonę ir bando nulipti nuo savo motorolerio bei pasiekti vairuotojo dureles. Už sunkvežimio bėga du policininkai ir šaudo, kad sustabdytų M. L. Bouhlelį.

Nežinomas motorolerio vairuotojas durelių nepasiekia ir griūva po sunkvežimiu. Įraše matyti, kaip vyrą ir jo motorolerį pervažiuoja sunkiasvoris automobilis. Pasak prancūzų žiniasklaidos, vyras, mėginęs užkirsti kelią didesnei tragedijai, neišgyveno.

Įraše matosi, kaip sunkvežimis smarkiai padidina greitį ir lekia į žmones. Girdisi riksmai, tada įrašas nutrūksta. Policininkai, persekiojantys skerdiką, priversti bejėgiškai stebėti, kaip žūva dešimtys žmonių. Tada dar vienas civilis mėgina sustabdyti M. L. Bouhlelį.

Prancūzų dienraštis „Figaro“ rašo, kad vienas praeivis „plikomis rankomis“ bandė sustabdyti vairuotoją. Jis šoko ant važiuojančio sunkvežimio. Tada M. L. Bouhlelis išsitraukė ginklą ir nutaikė jį į drąsų praeivį, tačiau šiam pavyko pabėgti.

Netrukus po to abu policininkai pasivijo sunkvežimį. M. L. Bouhlelis nukreipė savo ginklą į pareigūnus, šie iškart atidengė ugnį. Tuo metu, anot „Figaro“, policininkams į pagalbą atskubėjo karių grupė, taip pat šaudžiusi į žudiką. Daugiau kaip 50 kulkų suvarpė sunkvežimio kabiną. M. L. Bouhlelis buvo nukautas.

Teroras Nicoje