Kijevo ir Vakarų šalių vyriausybės kaltina V. Putiną prorusiško maišto Rytų Ukrainoje kurstymu. J. M. Barroso teigimu, Maskvos intervencija Ukrainoje reiškia pavojingą precendentą, kuris pažeidžia tarptautinę teisę.

"Neabejoju, kad V. Putino tikslas yra visiška Ukrainos kontrolė, - Vašingtone sakė EK pirmininkas. - Nesakau, kad jis būtinai siekia okupuoti Ukrainą, tačiau jo tikslas - visiška Ukrainos kontrolė. Neturiu abejonių dėl to".

V. Putinas ilgą laiką planavo įtraukti Ukrainą į Rusijos vadovaujamą muitų sąjungą, todėl negalėjo leisti Kijevui pasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES), pabrėžė J. M. Barroso.

"Problema ta, kad Rusijos valdžia ir, žinoma, prezidentas V. Putinas, negalėjo susitaikyti su Ukrainos nepriklausomybe. Jie įsitikinę, kad Ukraina turi būti Rusijos dalis".

JAV ir ES paskelbtomis sankcijomis siekiama parodyti Rusijos lyderiams, kad jų veiksmai Ukrainoje turės "rimtų padarinių".

Dalis kritikų teigia, kad ES vengia griežtų baudžiamųjų priemonių prieš Rusiją, tačiau, anot J. M. Barroso, Bendrija padarė "daug".

Be kita ko, EK pirmininkas pažymėjo, kad ES atsakas turi didesnę reikšmę nei JAV sankcijos dėl Bendrijos glaudžių prekybos ryšių su Rusija.

Rusija, kurios tiekiamos dujos sudaro beveik ketvirtadalį visų ES suvartojamų dujų, pagrasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai. Tai sukėlė Europos valstybių, priklausančių nuo per Ukrainą importuojamų dujų, susirūpinimą. Tačiau J. M. Barroso pabrėžė, kad Rusija taip pat priklauso nuo Europos rinkos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)