Apie būsimą talką pranešta penktadienį, sveikatos apaugos pareigūnams informavus, kad koronaviruso atvejų skaičius šalyje viršijo 4 200 ir per savaitę išaugo dvigubai.

Šeštadieninės talkos yra Baltarusijos lyderio Aleksandro Lukašenkos atgaivinta sovietinių laikų tradicija. Kasmet į talkas susirenka šimtai tūkstančių valstybės pareigūnų ir valstybinių įstaigų darbuotojų.

Baltarusija yra viena iš vos kelių koronaviruso pandemijos paliestų šalių, nepaskelbusių griežto karantino ir neįvedusių jokių visuomenės suvaržymo priemonių, kad pažabotų viruso plitimą.

Baltarusijoje toliau veikia gamyklos, parduotuvės ir restoranai. Į sporto renginius susirenka minios aistruolių. Minske retas dėvi apsaugines kaukes.

Daugiau nei du dešimtmečius geležiniu kumščiu šalį valdantis A. Lukašenka visuomenės nerimą dėl pandemijos vadina „masine psichoze“. Atrodo, kad jis labiau nerimauja dėl koronaviruso poveikio sunkius laikus išgyvenančiai šalies ekonomikai.

A. Lukašenka: kitą savaitę Baltarusijos mokyklos turi būti atidarytos

A. Lukašenka mano, kad nuo kitos savaitės mokomasis procesas turi vykti mokyklose. Jis tai pareiškė penktadienį, lankydamasis su Lietuva besiribojančioje Gardino srityje.

„Reikia pradėti mokytis mokyklose, bet lėtai, ramiai. Kaime nėra problemų. Ūmi virusinė kvėpavimo takų infekcija baigėsi. Be to, ten visi dalyvauja sėjos darbuose, nėra kur dėti vaikų“, - cituoja prezidentą naujienų agentūra „BelTA“. „O mieste dar maždaug savaitė turi praeiti, kol vaikai pamažu bus įtraukti į mokomąjį procesą“, - sakė A. Lukašenka.

Anot Baltarusijos lyderio, šalis tvarkosi su situacija, susidariusia dėl koronaviruso plitimo. „Svarbiausia – mes kol kas tvarkomės. Šiandien suspindo mažytis vilties spindulėlis. Ypač Minske. Jau atsilaisvino daugiau lovų negu mes hospitalizavome žmonių. Svarbiausia – buvo užkirstas kelias protrūkiui“, - teigė A. Lukašenka.

Kreipdamasis į Gardino srities gubernatorių, Baltarusijos prezidentas pažymėjo, jog padėtis šiame regione geresnė negu apskritai šalyje. „Bet atsipalaiduoti jokiu būdu negalima. Nes jūs matote, kad šis Covid-19 virto politika. Aš šito ir tikėjausi“, - pareiškė A. Lukašenka.

Balandžio 16 d. duomenimis, Baltarusijoje užfiksuoti 4 204 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 40 infekuotųjų mirė. Šalyje karantinas nepaskelbtas, ruošiamasi paradui Pergalės dienos proga. Anksčiau moksleivių atostogos buvo pratęstos iki balandžio 18 d.

Balandžio 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija patarė Baltarusijai ruoštis blogiausiems su koronaviruso plitimu susijusios padėties raidos scenarijams, rekomendavo imtis papildomų fizinio atsiribojimo priemonių ir uždrausti masinius renginius.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 2 milijonai žmonių, apie 140 tūkstančių infekuotųjų mirė.