„Yra tik du būdai, kuriais galime kovoti su „Hamas“ – galime arba nukauti juos, ir tai visada išlieka atvira galimybe, arba galime atgrasyti. Šiuo metu esame įsitraukę į priverstinį atgrasymą, tačiau, turiu pasakyti, pasiliekame visas galimybes“, – grupei užsienio ambasadorių Tel Avive sakė premjeras B. Netanyahu.

Jis pabrėžė, kad Izraelis nesiekė eskalacijos, kuri prasidėjo gegužės 10 d., kai „Hamas“ grupuotė į Jeruzalę paleido raketų, reikalaudama, kad Izraelio saugumo pareigūnai pasitrauktų iš Al Aksos mečetės teritorijos.

B. Netanyahu situacijos eskalaciją susiejo su palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso sprendimu atšaukti savaitgaliui numatytus palestiniečių rinkimus.

Izraelio premjeras dėl susirėmimų Al Aksos mečetės teritorijoje taip pat apkaltino islamistus. Palestiniečiams ėmus svaidyti akmenis, Izraelio saugumo pajėgos aikštėje ėmėsi atsako ir susirėmė su palestiniečiais.

„Turiu pasakyti, kad mes nesitikėjome tokio įsiplieskimo“, – sakė B. Netanyahu.

„Padarėme viską, ką galėjome, kad apsisaugotume nuo galimo konflikto aplink Jeruzalę ir Šventyklos kalną“, – teigė jis, panaudodamas žydų vartojamą pavadinimą Al Aksos teritorijai. Tai taip pat yra ir žydų šventoji vieta.

Kampanijos Gazos Ruože tikslas – „sumažinti „Hamas“ galimybes, terorizmo išgales ir jų valią“, tikino Izraelio premjeras.

Praėjus pusantros savaitės nuo oro antskrydžių prieš taikinius Gazos Ruože pradžios, Izraelis signalizavo principinį pasirengimą „paliauboms“. Vertinama, ar konflikte su radikaliais palestiniečiais yra sąlygų ugnies nutraukimui, trečiadienį pareiškė Izraelio kariuomenės šaltiniai. „Mes svarstome, kada būtų tinkamas metas paliauboms“, - pridūrė jie.

Izraelis esą nori įsitikinti, kad oro antskrydžių kariniai tikslai pasiekti ir kad radikalus islamo judėjimas „Hamas“ „suprato žinutę“. Kartu kariuomenė esą pasirengusi tęsti puolimą, jei tai bus reikalinga.
Konfliktas tarp Izraelio ir palestiniečių smarkiai paaštrėjo praėjusios savaitės pradžioje. Viena to priežasčių buvo gresiantis priverstinis palestiniečių būstų atlaisvinimas Rytų Jeruzalėje.

Nuo tada, Izraelio kariuomenės duomenimis, iš Gazos Ruožo Izraelio kryptimi buvo paleista 3 700 raketų. Izraelio pajėgos atsakė antskrydžiais prieš „Hamas“ ir kitų radikalių grupuočių taikinius. Žuvo daugiau kaip 230 žmonių, dauguma jų – palestiniečiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)