Trečiadienį, po žaibiškos Baku operacijos, Armėnijos separatistai Kalnų Karabache sutiko sudėti ginklus ir išformuoti savo kariuomenę.

Tai sukėlė masinius antivyriausybinius mitingus Jerevane, o opozicinės partijos apkaltino ministrą pirmininką Nikolą Pašinianą per didelėmis nuolaidomis Baku ir pareikalavo jo atsistatydinimo.

Opozicijos lyderiai paskelbė apie planus inicijuoti N. Pašiniano apkaltą parlamente.

Penktadienio rytą nedidelės protestuotojų grupės blokavo gatves visoje sostinėje, žadėdamos trukdyti vėliau tą pačią dieną numatytam N. Pašiniano vyriausybės posėdžiui.

Policija sulaikė opozicijos politiką Andraniką Tevanianą, vieną iš protesto organizatorių.

Trečiadienį ir ketvirtadienį dešimtys protestuotojų buvo sulaikyti prie N. Pašiniano būstinės po riaušių, kurių metu demonstrantai mėtė butelius ir akmenis, bandydami įsiveržti į pastatą. Riaušių policija panaudojo apsvaiginimo granatas ir įspėjo, kad jei neramumai tęsis, bus imtasi „specialiųjų priemonių“.

Etninių armėnų gyvenamą Azerbaidžano Kalnų Karabacho anklavą armėnų separatistai kontroliuoja nuo 1990 metų karo tarp abiejų Kaukazo šalių.

Tačiau 2020 metais, per šešias savaites trukusį karą, kuris baigėsi Rusijai tarpininkaujant sudarytomis paliaubomis, Baku atsiėmė iš Armėnijos teritorijas, kurias ši kontroliavo kelis dešimtmečius.

Šis susitarimas Armėnijoje buvo laikomas nacionaliniu pažeminimu, dėl kurio opozicijos partijos kaltino N. Pašinianą netinkamai sprendus karo klausimus.

Antradienį Azerbaidžanas pradėjo karinę operaciją, kad atsiimtų likusią kalnuotos teritorijos dalį. Armėnija nesikišo karinėmis priemonėmis, o kitą dieną separatistų vadovybė sutiko nutraukti karo veiksmus ir išformuoti savo pajėgas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją