N.Chomsky, kuris į Gazos Ruožą atvyko dalyvauti konferencijoje Islamo universitete, paragino "nutraukti Izraelio (vykdomą) Gazos (Ruožo) apsiaustį", sakė Gazos įstatymų leidžiamosios tarybos narys ir universiteto administracijos vadovas Jamalas al Khudari.

"Palestiniečių žmonės turi teisę gyventi taikiai ir laisvai", - sakęs N.Chomsky, kurį citavo J.al Khudari.

Izraelis teigia, kad 2006 metų birželį įvesta ir 2007-ųjų rugsėjį sugriežtinta Gazos Ruožo blokada yra būtina siekiant užkirsti kelią ginklų patekimui į šią islamistų judėjimo "Hamas" valdomą pakrantės teritoriją.

"Mūsų kelionė į Gazą buvo labai sunki, bet mes atvykome ir aš mačiau kelis dalykus, kuriuos anksčiau vyliausi pamatyti", - sakė N.Chomsky. Jo komentarus ketvirtadienį vakare iš universiteto transliavo palestiniečių televizija.

2010 metų gegužę Izraelis neleido N.Chomsky vykti į Vakarų Krantą, kur jis turėjo skaityti paskaitą. Galiausiai jis ją perskaitė per teletiltą iš Jordanijos.

Šeštadienį N.Chomsky turi pasakyti kalbą apie Arabų pavasarį ir užsienio politikos ateitį regione. Jis taip pat susitiks su nevyriausybinių organizacijų, pirmiausia - žmogaus teisių gynimo grupių, atstovais, sakė J.al Khudari.

"Organizavome jam apsilankymo pabėgėlių stovyklose programą", - pridūrė jis.

J.al Khudari pažymėjo, kad su mokslininkų delegacija atvykęs N.Chomsky savo įvažiavimą į Gazos Ruožą per Rafaho perėją koordinavo su Egipto pareigūnais.

N.Chomsky yra JAV Masačusetso technikos instituto lingvistikos profesorius ir garsus Amerikos užsienio politikos kritikas. Jis dažnai reikšdavo nepritarimą palestiniečių teritorijų okupacijai.