Apie 54 metų G. Shappso, šiuo metu einančio energetikos saugumo sekretoriaus pareigas, paskyrimą paskelbė ministro pirmininko Rishi Sunako biuras, prieš tai jis buvo pastebėtas atvykstantis į 10-uoju numeriu pažymėtą premjero rezidenciją Dauning Stryte.

Atsistatydinęs B. Wallace'as vaidino pagrindinį vaidmenį formuojant šalies karinę paramą Rusijos puolimą atremiančiai Ukrainai. Populiarus įstatymų leidėjas, kadaise laikytas potencialiu partijos lyderiu, buvo ilgiausiai nuo Winstono Churchillio laikų gynybos sekretoriaus pareigas ėjęs konservatorius. Liepos mėnesį duodamas interviu laikraščiui jis paskelbė, kad atsistatydins prieš kitą vyriausybės pertvarką ir nedalyvaus kituose visuotiniuose rinkimuose, jie turėtų būti surengti 2024 metais.

Naujasis gynybos sekretorius G. Shappsas socialinėje žiniasklaidoje parašė, kad jam „garbė“ būti paskirtam į šias pareigas, ir pabrėžė „didžiulį“ B. Wallace'o indėlį į JK gynybą ir pasaulinį saugumą.

„Nekantrauju pradėti dirbti su drąsiais mūsų ginkluotųjų pajėgų vyrais ir moterimis, ginančiais mūsų tautos saugumą“, – parašė jis platformoje „X“ (buvusiame tviteryje) ir pridūrė, kad JK ir toliau rems Ukrainą „kovoje su barbariška (Vladimiro) Putino invazija“.

Pernai spalį G. Shappsas trumpai ėjo vidaus reikalų sekretoriaus pareigas neilgai gyvavusioje Liz Truss vyriausybėje, o prieš tai, vadovaujant Borisui Johnsonui, buvo transporto sekretorius. Prieš pradėdamas eiti už energetinį saugumą atsakingo ministro pareigas R. Sunako vyriausybėje G. Shappsas buvo verslo sekretorius.

Praėjusią savaitę G. Shappsas lankėsi Kyjive ir pažadėjo JK paramą Ukrainos elektrinėms žiemą. Jis taip pat užsuko į vaikų darželį, jį lanko ukrainiečių šeimos, kurią Rusijos invazijai prasidėjus G. Shappsas priėmė savo namuose, sūnus.

G. Shappsas taip pat dalyvavo varžybose tapti B. Johnsono įpėdiniu, žadėdamas sumažinti mokesčius ir suburti kompetentingą vyriausybę. Jis buvo plačiai vertinamas kaip efektyvus komunikatorius ir kampanijos dalyvis, nors į lyderius neišsiveržė.

Reakcija iš Rusijos

Laiške B. Wallace‘ui R. Sunakas gyrė atsistatydinusį gynybos sekretorių, „anksčiau už kitus įžvelgusį tikruosius Vladimiro Putino ketinimus Ukrainoje“. „Jūsų ryžtas gauti Kyjivui ginkluotę prieš rusams užpuolant turėjo esminės įtakos ukrainiečių gebėjimui atremti invaziją“, - parašė R. Sunakas.

Iš Rusijoje pagyrimų buvo mažiau. „Agentas 006 paliko mūšio lauką be garbės“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. „Telegram“ kanale ji parašė, kad B. Wallace'as neva „atsakingas už Ukrainos žemės užteršimą radiacija, nes tiekė Kyjivo režimui nusodrintojo urano sviedinius“.

B. Wallace'as, buvęs karininkas ir artimas buvusio ministro pirmininko B. Johnsono sąjungininkas, buvo JK pasirinktas į NATO generalinio sekretoriaus postą po Jenso Stoltenbergo, bet jam nepavyko gauti esminio JAV palaikymo, kad jį pakeistų. J. Stoltenbergo kadencija dabar pratęsta.

Ukraina bus vienas svarbiausių G. Shappso rūpesčių, kai pradės vadovauti Gynybos ministerijai. Jis taip pat turės rūpintis vyriausybės finansavimu ginkluotosioms pajėgoms, kariuomenės personalo mažinimu ir geopolitinėmis grėsmėmis, ypač Kinijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją