Rusijos patriarchas Kirilas nesiuntė savo atstovų į Šv. Barnabo katedros ceremoniją po to, kai Kipro Bažnyčia nusprendė paremti Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios nepriklausomybę, laikydamasi ekumeninio patriarchato Stambule pozicijos.

Ukrainos Bažnyčios metropolitas Symeonas ir arkivyskupas Efstratijas (Efstratios) dalyvavo, o arkivyskupas Georgijus, pasipuošęs auksu puoštais tamsiai raudonais liturginiais drabužiais, į katedrą vedė vyresniųjų dvasininkų procesiją.

Nors kai kurie Rusiją palaikantys vyskupai nepritarė 16 Šventojo sinodo, aukščiausios Kipro Bažnyčios sprendimus priimančios institucijos, narių sprendimui, vasario 24 dieną prasidėjusi plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą sustiprino šią paramą.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia nutraukė ryšius su Stambule įsikūrusiu ekumeniniu patriarchu Baltramiejumi I po to, kai jis 2019 metais suteikė nepriklausomybę Ukrainos Ortodoksų Bažnyčiai.

Duodamas interviu graikų savaitraščiui „To Vima“ arkivyskupas Georgijus sakė, kad Kipro Bažnyčios parama Baltramiejaus sprendimu išplaukia iš pačios stačiatikybės įstatymų, pagal kuriuos ekumeninio patriarcho viršenybė yra svarbesnė už visų kitų stačiatikių bažnyčių. Tačiau jis pasiūlė alyvmedžio šakelę Rusijos Bažnyčiai, sakydamas, kad užmegs ryšius su Maskva, kad išsklaidytų bet kokius priešiškumo jausmus ir padėtų atkurti stačiatikių vienybę.

Krikščionių vienybė buvo pagrindinė popiežiaus Pranciškaus sveikinimo žinia, kurią perdavė popiežiaus nuncijus Kipre Adolfo Tito Yllana.

„Žinau, kad su palaiminimu ir toliau stengsitės puoselėti visų Kristaus mokinių vienybę“, – sakė nuncijus. „Šiais sudėtingais laikais, paženklintais neteisingumo, smurto ir karo, dar svarbiau, kad krikščionys liudytų autentišką vienybės liudijimą, kad pasaulis pasitikėtų Viešpaties meilės, susitaikymo ir taikos žinia.“

Georgijaus intronizacija tapo oficiali po to, kai jis raudonu rašalu pasirašė Bažnyčios konstituciją – šią privilegiją Kipro Bažnyčios vadovui suteikė V amžiaus Bizantijos imperatorius Zenonas, padovanojęs jam evangeliją, rastą Kipro Bažnyčios įkūrėjo ir Kristaus apaštalo, Barnabo, kape.

Savo kalboje arkivyskupas sakė, kad jo pagrindinis tikslas bus atgaivinti krikščioniškąją žinią šiuolaikiniame dvasiniame diskurse, tęsti Bažnyčios pagalbą vargšams ir parodyti, kad mokslinis mąstymas neprieštarauja krikščionybės nuostatoms.

Jis taip pat sakė, kad Bažnyčia ir toliau dalyvaus sprendžiant švietimo klausimus ir priešinsis bet kokioms politinėms deryboms, kuriomis siekiama išspręsti Kipro etninį susiskaldymą ir kurios paskatintų Turkijos „ekspansionizmą“ bei padėtų Ankarai visiškai kontroliuoti šalį.

Kipras buvo padalytas etniniu pagrindu 1974 metais, kai Turkija įsiveržė po perversmo, kuriuo buvo siekiama sąjungos su Graikija.

Georgijus buvo išrinktas arkivyskupu praėjusį mėnesį, kai po ilgos kovos su vėžiu mirė jo pirmtakas arkivyskupas Chrizostomas II. Naujasis arkivyskupas studijavo chemiją ir teologiją Graikijoje, o vėliau – Jungtinėje Karalystėje, kol 2006 m. buvo išrinktas Pafoso vyskupu.