„Džiaugiuosi, kad bendradarbiavimas tarp Vengrijos ir Rusijos yra paremtas abipuse pagarba, leidžiančia aptarti svarbius klausimus net esant dabartinei itin sudėtingai geopolitinei situacijai“, – rašoma ketvirtadienį, kovo 21 d., V. Orbano nusiųstame laiške, kurio turinį cituoja Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

V. Orbanas nurodė, esą Vengrija yra taikos pusėje, ir išreiškė norą plėsti bendradarbiavimą su Maskva.

„Vengrijos ministras pirmininkas patikino Rusijos prezidentą, kad esame pasiruošę didinti tarpusavio bendradarbiavimą srityse, kurių neriboja tarptautinė teisė“, – teigė Vengrijos premjero atstovas spaudai.

Rusijai ketvirtadienį įforminus triuškinamą V. Putino „pergalę“, V. Orbanas jį pasveikino, „atkreipęs dėmesį į tai, kad Vengrijos ir Rusijos bendradarbiavimas, grindžiamas abipuse pagarba, leidžia svarbias diskusijas net ir sudėtinguose geopolitiniuose kontekstuose“, socialiniame tinkle X parašė Vengrijos vyriausybės atstovas spaudai Zoltanas Kovačas.

Tai naujas spjūvis Europos Sąjungos (ES) politinei vienybei.

Anksčiau šią savaitę Briuselis pasmerkė praėjusį savaitgalį Rusijoje įvykusius prezidento „rinkimus“ ir pareiškė, kad jie buvo surengti „vis mažėjančioje politinėje erdvėje“ ir „nerimą keliančiu tempu augant pilietinių ir politinių teisių pažeidimams“, užgniaužusiems opoziciją ir apribojusiems prieigą prie tikslios informacijos.

Tačiau Vengrijos ministras pirmininkas vėl pademonstravo, kad nesiskaito su ES, ir asmeniškai pasveikino V. Putiną su pergale. Anot analitikų, tai buvo ne demokratiški rinkimai, o tiesiog pasiskelbimas prezidentu.

Autoritarinis lyderis neva surinko daugiau nei 87 proc. balsų – daugiausia posovietinės Rusijos istorijoje.

V. Orbano sveikinime buvo akcentuotas Budapešto siekis išsaugoti artimus santykius su Maskva nepaisant daugybės sankcijų, kurias Vakarų sąjungininkai įvedė Kremliui, norėdami susilpninti jo galimybes tęsti karą Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)