Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išleido dekretą, kuriame numatyta, kad užsieniečiai šalies kariuomenėje gali tarnauti mažiausiai penkerius metus. Vienintelis reikalavimas – mokėti rusų kalbą.

Tikimasi, kad į Rusiją atvyks nemažai šalies kariuomenėje norinčių dirbti karių iš buvusių sovietinių Azijos Vidurio valstybių.

Ukrainoje kariauja ne tik rusai, bet ir savanoriai iš užsienio. Rusija primygtinai neigia faktą, kad į Ukrainą siunčia šalies karius.

Ukrainos valdžia ir Vakarai tvirtina, kad Maskva į Rytų Ukrainą siunčia ne tik profesionalius karius, bet ir sunkiąją ginkluotę.

V. Putino dekretas dėl užsienio karių – vienas iš bandymų Rusijos ginkluotąsias pajėgas paversti profesionalesne kariuomene, tvirtina gynybos specialistas Jonathanas Marcusas.

Jis pažymi, kad Rusijos prezidento sprendimas daug pasako ir apie Maskvos santykius su buvusiomis sovietų respublikomis.

Rusijos karybos specialistai Pavelas Felgenhaueris ir Alexanderis Goltsas BBC sakė, kad naujasis dekretas legalizuoja situaciją, kuri jau ir taip galioja kelerius metus – kalbama apie už Rusijos sienų dislokuotus šalies karius.

Įsigaliojus dekretui, Rusijos pajėgoms taptų paprasčiau į savo veiklą įtraukti vietinius iš Vidurio Azijos, Kaukazo ir Padniestrės.

Vidurio Azijos strategija

„Anksčiau norintiems prisijungti prie Rusijos kariuomenės reikėdavo turėti šalies pilietybę arba dokumentą, užtikrinantį jiems Rusijos piliečių teises, tačiau dabar jie galės legaliai tarnauti ir neturėdami pilietybės“, – pažymi P. Felgenhaueris.

Kaip sako A. Goltsas, šiuo metu Rusijos karinėse pajėgose tarnauja apie 300 užsieniečių.

Kalbant apie Kaukazą, Rusijai vis dar priklauso karinė bazė Armėnijoje. Be to, šalis turi savo karių ir separatistiniuose Gruzijos Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose.

„Siųsti profesionalius šalies karius į Vidurio Aziją yra brangu, be to, dauguma ten ir pasilieka. Todėl pasinaudoti vietinių paslaugomis labai praktiškas sprendimas“, – sako P. Felgenhaueris.

NATO traukiantis iš Afganistano, Vidurio Azijoje didėja galimos grėsmės. Todėl galime kalbėti apie potencialią Rusijos karinio buvimo Vidurio Azijoje plėtrą – rusų kariai dirbs kartu su vietiniais. Nepaisant to, tai jokiais būdais nereiškia, kad užsieniečiai bus verbuojami masiškai“, – teigia P. Felgenhaueris.

A. Goltso teigimu, Rusija nekalba apie kažką panašaus į prancūziško stiliaus „užsieniečių legioną“. Prancūzija ilgą laiką naudojosi elitinėmis užsieniečių pajėgomis neramumams buvusiose kolonijose Afrikoje bei kituose karštuose taškuose raminti.

Daugumai siūlomas mėnesinis 30 tūkst. rublių (425 Eur) atlyginimas, susiklosčius sudėtingai ekonominei situacijai, bus pakankama dingstis prisijungti prie Rusijos kariuomenės. Be to, žavi ir galimybė ateityje gauti Rusijos pilietybę.