Po vėliau šį mėnesį Čikagoje įvyksiančio NATO viršūnių susitikimo "mes toliau plėsime sistemą visiško operatyvinio pajėgumo link", - sakoma NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogho Rasmusseno straipsnyje, kurį paskelbė JAV dienraštis "The Wall Street Journal".

"Aljansas jau išplėtojo pradinę vadovavimo ir kontrolės sistemą, kad susietų JAV bazę su jutikliais ir raketų gaudytuvais, kuriuos dislokuoja sąjungininkės Europoje, - pažymėjo A.F.Rasmussenas. - Ateinančiais mėnesiais ir metais tikiuosi daugiau pranešimų."

Jis nurodė, kad praeitą mėnesį NATO atliko pirmąjį išsamų savo PRG sistemos patikrinimą, per kurį JAV laivas, radaras ir palydovas, taip pat Vokietijoje ir Nyderlanduose dislokuotos raketų gaudytuvų baterijos atliko kelis bandymus, imituojant balistinių raketų atakas.

NATO lyderiai per viršūnių susitikimą Čikagoje gegužės 20-21 dienomis tikisi paskelbti raketinio skydo "laikinųjų pajėgumų" pradžią.

Pasak A.F.Rasmusseno, šie "laikinieji pajėgumai" suteiks Aljansui ribotas, bet operatyvine prasme reikšmingas ir iškart prieinamas galimybes kovoti su balistinių raketų grėsme.

"Tai pirmasis žingsnis, bet - realus žingsnis, siekiant užtikrinti visišką visų NATO populiacijų, teritorijų ir pajėgų Europoje aprėpimą", - rašė jis.

Tačiau Aljansui ir Rusijai nepavyko pasiekti kompromiso dėl šios sistemos, kuri, kaip baiminasi Rusija, panaikins Maskvos atgrasomuosius pajėgumus. NATO tvirtina, kad raketinis skydas yra nukreiptas prieš Irano ir kitų šalių keliamas grėsmes.