Apie tai JAV oro pajėgų generolas užsiminė duodamas interviu Vokietijos leidiniui „Welt am Sonntag“, kuris pasirodė sekmadienį, rugpjūčio 17 dieną.

Ph. Breedlove pažymėjo, kad remdamasi Ukrainos pavyzdžiu Rusija demonstruoja „naują kariavimo tipą“. Jo teigimu, svarbiausia, kad NATO šalys būtų pasirengusios naujiesiems „žaliesiems žmogeliukams“.

„Ginkluoti smogikai be skiriamųjų ženklų, kurie inicijuoja neramumus, užgrobinėja administracinius pastatus, kursto gyventojus, ruošia separatistus, teikia karines konsultacijas ir taip gali iš esmės destabilizuoti šalį“, - paaiškino NATO generolas ir pažymėjo, kad būtent tai kelia pavojų NATO šalims Rytų Europoje.

Ph. Breedlove įsitikinęs, kad iškilus šiai grėsmei Rytų Europos valstybių policijos ir kariuomenės pajėgos turi būti pasirengusios ją įveikti.

Atsakydamas į klausimą, kokias pasekmes turės potencialus „žaliųjų žmogeliukų“ pasirodymas kitose Rytų Europos šalyse, NATO karinių pajėgų vadas Europoje priminė apie penktąjį Šiaurės Atlanto aljanso sutarties punktą, kuris numato kolektyvinės gynybos teisę tuo atveju, jeigu bus įrodyta agresija iš trečios valstybės pusės. „Todėl mes turime ruošti vidinius, nacionalinius tokių veiksmų identifikavimo ir jų įveikimo scenarijus“, – pareiškė Ph. Breedlove.

Amerikiečių oro pajėgų generolas tuo pačiu pažymėjo, kad nepaisant Rusijos agresijos Ukrainos atžvilgiu ir Maskvos vykdomo aktyvaus separatistų Donbase palaikymo, nei viena iš NATO šalių „dabar nenori karinio įsikišimo į konfliktą“. „Aljanso narės susitarė dėl pagalbos tiekimo Ukrainai siekiant pagerinti jos karinius pajėgumus bei paramos Kijevui vykdant reformas gynybos sektoriuje“, – reziumavo Ph. Breedlove.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2173)