Tai per susitikimą su Ukrainos Aukščiausios Rados pirmininku Oleksandru Turčynovu pranešė NATO generalinis serekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, skelbia parlamento spaudos tarnyba.

„NATO nutraukia bendradarbiavimą su Rusijos Federacija ir stiprina kolektyvinę gynybą, kad apgintų visas NATO nares“, - news.liga.net cituoja A. F. Rasmusseną.

Be to, aljansas nusprendė padidinti paramą ir sustiprinti bendradarbiavimą su Ukraina, teigė NATO sekretorius.

NATO generalinis sekretorius A. F. Rasmussenas ir Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas ketvirtadienį aptarė galimą Vakarų aljanso paramą Kijevo gynybos pajėgumams, sakoma vyriausybės pranešime.

Kaip nurodoma, NATO vadovas ir šalies premjeras svarstė būdus, kuriais NATO siūlomas patikos fondas galėtų būti naudojamas paremti Kijevo gynybos pajėgumus tokiose srityse kaip vadovavimas ir valdymas, ryšiai ir kibergynyba.

Galimybė, kad JAV vadovaujamas karinis aljansas teiktų letalinę pagalbą Ukrainai, veikiausiai nebuvo svarstomas.

NATO vadovo vizitas surengtas augant įtampai dėl Ukrainos pasienyje vėl sparčiai telkiamo Rusijos karinio kontingento ir nuogąstavimų, kad ji gali įsiveržti į šią šalį, naudodama kaip pretekstą humanitarinę misiją.

„Ką tik nusileidau Kijeve. Esu čia, kad pasiūlyčiau NATO politinę paramą Ukrainai ir jos prezidentui Petro Porošenkai“, - savo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A.F.Rasmussenas iškart po to, kai atvyko į Ukrainą.

Žada paramą Ukrainai

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienį pažadėjo paramą Ukrainai Rusijos „agresijos“ akivaizdoje ir paragino Maskvą atitraukti savo pajėgas nuo Ukrainos sienos.

„NATO... pasirengusi paremti Ukrainą“ atsiųsdama patarėjų ir suteikdama kitokią pagalbą, sakė A.F.Rasmussenas žurnalistams per vizitą Kijeve.

„Raginu Rusiją eiti bendru keliu į taiką, atitraukti karius nuo sienos“, - pridūrė NATO vadovas.

A. F. Rasmussenas, kalbėdamas Kijeve po to, kai NATO trečiadienį pranešė, kad Rusija prie sienos su Ukraina sutelkė 20 tūkst. karių ir gali planuoti antžeminę invaziją į kaimyninę valstybę, pabrėžė, kad Maskva „neturėtų naudoti taikdarystės kaip dingsties kariauti“.

Liepos 17 dieną įvykusi Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofa buvo Rusijos „beatodairiškos“ politikos remti separatistus ir siekti destabilizuoti padėtį Ukrainoje tragiška pasekmė, sakė NATO vadovas.

Šiandien yra „puolama“ Ukrainos laisvė ir ateitis

Šiandien yra „puolama“ Ukrainos laisvė ir ateitis, ketvirtadienį Kijeve pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Kiekviena šalis turi teisę rinktis savo pačios užsienio politiką be užsienio įsikišimo. NATO visokeriopai gerbia tą teisę, bet šiandien yra puolama Ukrainos laisvė ir ateitis“, - žurnalistams pridūrė A. F. Rasmussenas po susitikimo su Ukrainos lyderiais.

„Užuot deeskalavusi konfliktą, Rusija toliau destabilizuoja Ukrainą“, - sakė jis.