Gydytojo teigimu, ligoninėje kilo sumaištis. Sukilėliai atsitraukė į vietą, kurioje įvyko nelaimingas apsirikimas, trečiadienį po stipraus Muammarui Gaddafi lojalių pajėgų bombardavimo.

Tai ne pirmas kartas, kai per NATO antskrydžius nukenčia sukilėliai, kuriems Vakarai turėtų teikti pagalbą. Penktadienį per antskrydį taip pat buvo pataikyta į sukilėlius, žuvo mažiausiai 13 žmonių - devyni sukilėliai ir keturi civiliai.

NATO tikrina pranešimą

NATO tikrina pranešimus apie sąjungininkių aviacijos pajėgų suduotą smūgį sukilėlių tankams Libijoje, ketvirtadienį pranešė NATO atstovė spaudai.

Kiek anksčiau vieni įvykio liudininkai pranešė, kad per operaciją žuvo du žmonės. Kiti teigė kad 12.

"Stengiamės gauti daugiau informacijos mūsų kanalais. Sunku patvirtinti detales, nes kojomis neliečiame tos žemės, - sakė NATO atstovė Oana Lungescu.- Pagrindinį dėmesį skiriama piliečių apsaugai nuo atakų grėsmės".

Aljansas padarė išvadą, kad praėjusios savaitės ataka buvo "nelaimingas incidentas". Sukilėliai savo ruožtu pripažino, kad jų kovotojai "suklydo" leisdami raketas.

Karinėms operacijoms virš Libijos, kuriomis siekiama užtikrinti Libijos gyventojų saugumą, NATO ėmėsi vadovauti praėjusią savaitę, kai perėmė vadovavimą iš JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos koalicijos.

NATO neigia Libijos naftos verslovių bombardavimą

NATO ketvirtadienį taip pat  paneigė, kad jos pajėgos bombardavo turtingiausias naftos versloves Libijoje, kaip kaltina M. Gaddafi režimas, ir išreiškė nuomonę, jog gaisrai Al Sariro naftos verslovėje tikriausiai susiję su susirėmimais regione.

"Pulkininko M.Kadhafi kaltinimai, esą NATO yra kalta dėl gaisrų Sariro naftos verslovėje, yra melagingi", - sakoma NATO pajėgų vadavietės Neapolyje pranešime. Iš šios vadavietės prižiūrimos karinės operacijos Libijoje.

"Per M.Kadhafi pajėgų atakas praėjusią savaitę kilo susirėmimų su jų priešininkais bei mažiausiai vienas gaisras naftos verslovėje Sariro regione", - sakoma pranešime.

Anksčiau Libija pranešė, kad per Jungtinių Tautų (JT) sankcionuotą britų pajėgų oro ataką buvo smogta jos didžiausiam Seryro naftos telkiniui. Per antskrydį žuvo trys apsaugininkai ir buvo apgadintas naftotiekis, jungiantis telkinį ir Tobruko uostą prie Viduržemio jūros.

"Britų karo lėktuvai atakavo Seryro naftos telkinį ir nukovė tris apsaugininkus, o dar kažkiek darbuotojų sužeidė", - per spaudos konferenciją sakė Libijos užsienio reikalų viceministras Khaledas Kaimas.

Per oro smūgį buvo apgadintas naftotiekis, jungiantis Seryrą ir Tobruko uostą, kurį kontroliuoja sukilėliai, pridūrė jis.

Kiek anksčiau trečiadienį Muamarui Gaddafi lojalių pajėgų artilerija apšaudė vakarinį Misratos miestą.

Tuo tarpu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe pareiškė, kad NATO oro atakas Libijoje vis labiau komplikuoja tai, M.Gaddafi pajėgos laikosi taktikos, kuri didina grėsmę, jog gali nukentėti civiliai žmonės.

Misrata, trečiasis pagal dydį Libijos miestas, vasario viduryje kartu su kitais miestais sukilo prieš M.Gaddafi režimą ir dabar yra intensyviai atakuojamas vyriausybinių pajėgų, kurioms surengus didelio masto puolimą pavyko pažaboti protestus kituose vakariniuose šalies rajonuose.

M.Gaddafi pajėgos sustabdė gamybą sukilėlių kontroliuojamuose naftos telkiniuose šalies rytuose, suduodamos skaudų smūgį maištininkų finansams, trečiadienį pranešė sukilėlių atstovas spaudai. Sukilėliai siekia atnaujinti naftos eksportą, kad gautų lėšų sukilimui prieš režimą finansuoti.

Antradienį ir trečiadienį M.Gaddafi pajėgų artilerija apšaudė Mislos ir Vahos naftos telkinius, žurnalistams sakė sukilėlių atstovas Hafizas Ghoga Bengazio mieste.

JT reikalauja bent jau laikinų paliaubų Misratos mieste

Jungtinės Tautos (JT) reikalauja bent jau laikinų paliaubų Libijos Misratos mieste, praneša agentūra AP.

"Mums reikia, kad karo veiksmai regione laikinai būtų nutraukti ir žmonės su savo šeimomis galėtų pasitraukti į saugias vietas, jei to nori", - Niujorke sakė JT pagalbos koordinatorė Valerie Amos.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton trečiadienį taip pat pareikalavo Libijos diktatoriaus M. Gaddaf) nutraukti ugnį. Jo pajėgos turi nedelsiant pasitraukti iš miestų, kuriuos užėmė jėga, sakė ji. Pasak H. Clinton, M.Gaddafis vis tiek turės atiduoti valdžią ir palikti šalį.

Libijos kariai ir sukilėliai įnirtingai kaunasi dėl Misratos miesto, kuris yra už 150 km į rytus nuo Tripolio. Manoma, kad šiame mieste nuo neramumų pradžios galėjo žūti arba būti sužeisti mažiausiai 1 tūkst. 500 žmonių.