„Viskas, ką iki šiol matėme, gali būti tik ledkalnio viršūnė, ir mes, kaip žmonės, bijome, kad gali įvykti kruviniausia šio nelogiško karo fazė. Turime išsamų (Rusijos) karių pergrupavimo vaizdą, didžiulių nuostolių, patirtų pirmajame karo etape, papildymą, logistinės paramos problemų sprendimą, visa tai reiškia, kad, greičiausiai, artėjame prie įžengimo į antrąjį šio karo etapą, kuris jau ir taip yra labai kruvinas“, – sakė Aljanso generalinio sekretoriaus pavaduotojas.

Jis pažymėjo, kad antrasis karo etapas gali skirtis nuo pirmojo, būti sudėtingesnis ir apimti platesnius sausumos plotus tiek Ukrainos rytuose, tiek pietuose Krymo ir Mariupolio kryptimi.

„Taigi, mūsų vertinimu, žengiame į antrą etapą, dar sudėtingesnį, todėl atrodo, kad šis karas tęsiasi“, – pridūrė M. Geoana.

Jis pažymėjo, kad Rusijos karinis spaudimas Ukrainai artimiausiomis savaitėmis tikrai didės. Kremlius sieks puolimo, kad pasiektų „pergalingą“ karo rezultatą prieš Rusijos pergalės dienos minėjimą gegužės 9-ąją.

Tuo pat metu vienas NATO pareigūnas pripažino, kad naujas masinis Rusijos karių puolimas Ukrainoje gali pareikalauti daug civilių gyventojų aukų. Jis pažymėjo, kad Rusijos Federacijos karo nusikaltimai Ukrainos teritorijoje, už kuriuos turėtų būti atsakinga Rusijos karinė ir politinė vadovybė, jau tapo realybe.

„Deja, Rusijos Federacijos karo nusikaltimai Ukrainoje yra realybė. Ukraina ir NATO sąjungininkės, padedančios Ukrainai, sistemingai stengiasi dokumentuoti šiuos karo nusikaltimus, inicijuoti procesą Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme, nes tai negali likti nenubausta“, – pabrėžė Aljanso atstovas.

M. Geoana pakartojo, kad NATO ir atskiros Aljanso sąjungininkės toliau rems Ukrainą jos „teisingame kare“, įskaitant ginklų ir įrangos, reikalingos antrajame šio karo etape, tiekimą.

„Sveikinu ryžtą ir būdus, kuriais prezidentas Zelenskis ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lyderiai apibrėžia tikslą kartą ir visiems laikams nugalėti Rusiją – tai taip pat yra svarbus pokytis, kaip Ukraina vertina savo galimybes, žinoma, su mūsų parama, bet demonstruoja ypatingą didvyriškumą“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją