Praėjusią savaitę tokių incidentų būta apie 450. „Tai rodo, kad aktyvumas didėja“, – kalbėjo generolas.

Anot jo, pastaruoju metu padėtis Rytų Ukrainoje palei konflikto liniją, skiriančią Ukrainos vyriausybinius dalinius nuo prorusiškų separatistų, buvo santykinai rami.
Tačiau per praėjusias dvi savaites situacija esą pasikeitė.

Ypač nerimą kelia tai, kad naudojama sunkioji ginkluotė, nors mes manėme, kad ji iš kovų zonos atitraukta, pabrėžė Ph. Breedlove'as.

NATO generolas, be to, apkaltino Rusiją ir toliau aktyviai veikiant Donbase ir remiant separatistus karine įranga bei komunikacijos priemonėmis. Maskva tai neigia.

Ukrainos konfliktas, prasidėjęs prieš beveik dvejus metus, jau nusinešė daugiau kaip 9 000 žmonių gyvybių.

Philipas Breedlove'as

NATO generolas: Rusija naudoja pabėgėlius kaip ginklą prieš europiečius

NATO generolas Ph. Breedlove'as apkaltino Rusiją ir Siriją pabėgėlius naudojant kaip „ginklą“ prieš Vakarus, praneša agentūra AFP.

Didžiulis pabėgėlių srautas iš pilietinio karo alinamos Sirijos turi destabilizuojantį poveikį Europos šalims, ir tai yra naudinga Maskvai, pareiškė Ph. Breedlove'as antradienį JAV Senato komitete. Rusijos oro antskrydžiais ir Sirijos kariuomenės naudojamomis sprogstamosiomis statinėmis esą „sąmoningai“ sukuriami pabėgėlių srautai.

NATO pajėgų vadas Europoje šiuo metu lankosi Vašingtone, kur agituoja už ženklų lėšų JAV pajėgoms Europoje padidinimą.

Ph. Breedlove'as taip pat pareiškė, kad Rusija kelia vis didesnę grėsmę JAV. „Rusija nusprendė būti priešu, ji kelia ilgalaikę egzistencinę grėsmę Jungtinėms Valstijoms ir mūsų europiečiams sąjungininkams bei partneriams“, – pabrėžė jis. Rusija esą nori daryti įtaką ir savo kaimyninėms valstybėms. Be to, šalis ėmėsi karinių veiksmų Ukrainoje.

Rusijos „egzistencinė grėsmė“

Ph.Breedlove'as Vašingtone vykusiame posėdyje stengėsi išdėstyti argumentus, palaikančius pasiūlymą smarkiai padidinti JAV pajėgų Europoje finansavimą.

Ateinančių metų biudžete numatoma skirti 3,4 mlrd. dolerių vadinamajai Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvai (European Reassurance Initiative, ERI). Šis finansavimas bus keturis kartus didesnis negu praeitais metais.

Keturių žvaigždučių generolas, kalbėdamas Senato ginkluotųjų pajėgų komitete, taip pat apkaltino Rusiją, kad jis kelia vis didėjančią grėsmę pačioms Jungtinėms Valstijoms.

„Rusija pasirinko būti priešininke ir kelia ilgalaikę egzistencinę grėsmę Jungtinėms Valstijoms ir mūsų sąjungininkams bei partneriams Europoje, – pabrėžė Ph.Breedlove'as. – Rusija neabejotinai siekia daryti įtaką kaimyninėms valstybėms savo buferinėje zonoje ... todėl ji naudojo karinę jėgą, pažeisdama Ukrainos, Gruzijos ir kitų šalių, tokių kaip Moldova, suverenumą bei teritorinį vientisumą.“

Generolas praėjusią savaitę sakė, kad JAV ambasadorius Ukrainoje buvo informuotas apie 450 atakų šalies rytuose, kur prorusiški separatistai konfrontuoja su Kijevo provakarietiškos vyriausybės pajėgomis.

„Šiame ambasadoriaus pranešime pastebimos kelios nerimą keliančios tendencijos, susijusios su tomis atakomis – ir kad kai kurios iš jų vyksta tose vietose, kur anksčiau buvo ramu“, – pabrėžė Ph.Breedlove'as.

Jau daugiau negu 9 tūkst. žmonių žuvo nuo 2014 metų balandžio per Ukrainos vyriausybės konfliktą su Kremliaus palaikomais separatistais rytiniame šalies regione.

Per spaudos konferenciją su Pentagono akredituotais žurnalistais Ph.Breedlove'as taip pat smerkė Rusijos „neatsakingą“ požiūrį į savo branduolinį arsenalą.

„Laikau (Rusiją) realia grėsme – ir norėčiau tiesiog pabrėžti faktą, kad ši šalis turi tūkstančius branduolinių ginklų ir kad jie visą laika kalba apie tų branduolinių ginklų panaudojimą“, – sakė jis.